Afbeelding
IN GESPREK MET

‘Ik ben graag van betekenis voor mijn omgeving’

Human Interest 1.747 keer gelezen

UDEN | Jeroen van den Heuvel (34) uit Zeeland is sinds 1 januari wethouder van de gemeente Maashorst. Om kennis met hem te maken, gingen we met hem in gesprek.

door Henk Lunenburg

Jeroen is op 14 januari 1988 geboren in het ziekenhuis in Veghel. Zijn ouders Jos van den Heuvel en Geertje Bongers zijn rasechte Zeelanders. Jeroen heeft een 3 jaar jongere broer: Joost.

Hoe was je jeugd en wat waren je hobby’s?
“Ik zat op basisschool De Vlasgaard. Met kinderen uit mijn klas gingen wij altijd buiten spelen. Met mijn ouders gingen we vaak naar de bossen of de natuur in en deden samen leuke dingen. Ik zat even onder judo maar als kind was voetballen echt mijn ding, ik kon het ook best aardig maar had moeite met concentratie tijdens de training. Tot mijn 14e heb ik bij Festilent gevoetbald. Daarna ging ik skateboarden en snowboarden op De Schans. Op 18-jarige leeftijd ging ik op zaterdagmiddag café-voetballen bij Inter H.A. Daarna werd het hardlopen en fietsen, dat doe ik nog steeds met heel veel passie. Uitgaan deden we meestal bij de Kobus, nu is D’n Brouwer in Zeeland onze stamkroeg. Voor mijn conditie doe ik aan hardlopen, soms doe ik mee aan een wedstrijd en ik fiets regelmatig 80 tot 100 km met onze vriendengroep. Met de fietsclub gaan we elk jaar een weekend naar België, en nu gaan we in een aantal etappes de Ronde van Vlaanderen fietsen. Elk jaar proberen we naar de Tour de France te gaan kijken. Ik ben ook in diverse landen geweest zoals Thailand, Mexico, Kenia, Tanzania, Zuid Afrika. Dat waren echte doe-vakanties, we trokken 6 weken door zo’n land. Heel actief bezochten we safariparken, gingen kajakken en paardrijden. Ik ben altijd opzoek naar avontuurlijkheid en beweging en ik wil een land leren kennen.”

Wat wilde je als kind graag worden?
“Zeeland ligt vlak bij de vliegbasis. De open dagen en Volkel in de Wolken vond ik fantastisch. Mijn slaapkamer hing vol met posters van vliegtuigen, ik wilde graag piloot worden. Dat is dus niet gelukt omdat ik vroeger een heel druk jongetje was, mijn concentratie ging van links naar rechts en gedisciplineerd ergens voor gaan was voor mij onmogelijk.”

Wat waren je opleidingen?
“In groep 8 kreeg ik les van Dorry Arts, en die zei: “Je zit te stuiteren in de klas. Ik adviseer om iets met je handen te gaan doen.” Daarom ben ik de beroepsgerichte leerweg op het Merletcollege in Mill gaan doen. Eenmaal daar kwam ik er achter dat het toch niet mijn ding was, dus ben ik zo snel dat kon door gaan klimmen naar het VMBO theoretisch. Dat heb ik relatief eenvoudig doorlopen. Op mijn 16e wilde ik graag met mensen gaan werken, voor mij was dat horeca. Daar kon ik mijn ding kwijt, dienstbaar zijn en mensen een prettige dag bezorgen. Dus ging ik horeca management en onderneming op MBO 4 opleiding doen in Oss. Nadat ik was afgestudeerd ben ik een jaar bedrijfsleider in een conferentiecentrum in Aarle-Rixtel geweest. Ik vond dat heel leuk maar niet iets dat ik tot mijn 67e wilde doen. Op mijn 21e koos ik opnieuw voor een opleiding en ben ik culturele maatschappelijke vorming gaan studeren op de HAN in Nijmegen. Dat was voor mij een schot in de roos. Ik vond het heel leuk om met gemeenschapsopbouw bezig te zijn, hoe kun je iets positiefs gebruiken om een dorp of wijk te verbeteren, dat vond ik echt fascinerend. Na het afronden van de opleiding ben ik gaan werken. Op dit moment volg ik nog een deeltijd master in management en innovatie in maatschappelijke organisaties aan de HAN.”

Wat ben je gaan doen?
“Ik ben in Mill begonnen in Jongerencentrum De Wissel, na 4 jaar ben ik in de gemeente Boxmeer als specialist jeugd en jongerenwerk gaan werken in jongerencentrum The Unit. Dat heb ik 9 jaar gedaan. Ik vond jongerenwerk superleuk maar ook hier dacht ik: wil ik dit doen tot mijn pensioenleeftijd en ben ik over 20 jaar ook nog de jongerenwerker waar jongeren graag mee opschieten? Ik vind vernieuwing heel belangrijk en ik wilde kijken hoe ik binnen mijn organisatie een andere rol kon doen. Ik heb toen de kans gekregen om beleidswerker te worden, wat een super leuke klus is geweest. Daar heb ik alle contacten met gemeentes gedaan en we hebben een leuk traject gedaan waarin we onze vakgroepen hebben omschreven, samen met de gemeentes en professionals.”

Wanneer kreeg je interesse in de politiek?
“Ruim 10 jaar geleden ben ik als vrijwilliger gestart bij stichting Jeugdbelangen in Zeeland. Zij organiseren voor kinderen alle activiteiten zoals vakantieweek Inkakamp en Koningsdag. Met voorzitter Cees van Dongen had ik een goede klik. Hij was een politieke partij Herindeling Landerd aan het oprichten in Landerd. Ik werd gevraagd mee te doen en 2 jaar later met de verkiezingen werden we meteen de grootste. Het is geen gemakkelijke weg geweest, mijn mentor Cees werd helaas ziek en overleed vrij snel daarna. Na 1,5 jaar in de gemeenteraad te zitten werd ik ineens fractievoorzitter, terwijl ik nog nauwelijks wist hoe het systeem werkt. “Regel het maar.” Ik werd gelijk in het diepe gegooid. Daarop volgde een nare periode, we hebben een referendum gedaan wat tot een coalitiebreuk heeft geleid. Dat zijn wel leerzame dingen geweest. In die eerste 4 jaar politiek zijn er gelukkig andere mensen ingestroomd die ook heel veel energie hadden zoals Bas Keijzer en Rob Steemers. Vereniging Herindelingen had het doel: we heffen ons op als we de herindeling op de kaart hebben gezet. Maar toen dat doel bereikt was hadden Bas en ik de smaak te pakken gekregen en we gingen met enthousiastelingen een nieuwe partij beginnen: Maashorst Vooruit. Wij voelden een ‘eigen dorp eerst’ cultuur en wilden dat samen met de inwoners oppakken. Op een positieve wijze samen gaan voor zoveel mogelijk draagvlak, dat is het credo van Maashorst Vooruit. Dat we weer wonnen was voor ons een bevestiging dat we een uniek geluid hadden in Landerd. We hebben met een leuke club mensen om ons heen de herindeling tot een goed einde gebracht. En samen zetten we ons nu in voor heel de gemeente Maashorst. Ik vind het belangrijk om betekenisvol te kunnen zijn voor mijn leefomgeving. En waar kun je dat nou beter dan in de lokale politiek?”

Je bent nu wethouder Duurzaamheid, Groen en Recreatie.
“Dit is een portefeuille waarin we niet alleen nu heel concrete zaken kunnen doen, maar ook daadwerkelijk aan de toekomst werken. Want als je het hebt over duurzaamheid, energie en warmte, dan merk je dat de ontwikkelingen in de wereld ons eigenlijk inhalen. Dus wat je nu doet, is echt voor jaren later. Dat vind ik heel belangrijk. De agrarische transitie en onze voedselvoorziening is ook erg belangrijk, een transitie die maak je samen door vanuit kansen en innovatie. In plaats van dat overheid gaat opleggen van ‘je mag het niet meer zo, het moet zus of het moet zo’, denk ik dat wij als gemeente op een inspireerde manier met elkaar willen samen werken. Ik geloof er echt in dat je het samen met diegene die het gaan doen, moet komen tot een oplossing. Ik ben een verbinder en wil met Milieu, Openbare Ruimte, Natuurgebied De Maashorst en Recreatie en Toerisme niet kijken waar onze verschillen zich bevinden, maar hoe we op een overeenkomst verder kunnen bouwen.”

Wat is jouw visie op de slogan van de gemeente Maashorst ‘Samen gaan we bouwen’?
“Ik vind het belangrijk dat de gemeente een betrouwbare partner is die begrijpt in wat voor tijd we leven. De gemeente moet een actieve houding hebben naar alle inwoners en ondernemers, die inspireert en waar je echt bij wil horen. Samen zorgen we ervoor dat dat iedereen het Maashorst-gevoel krijgt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant