Het bezoek bij de St. Petruskerk in Uden.
Het bezoek bij de St. Petruskerk in Uden. Foto: Henk Lunenburg

Nazaten Little Chute emigranten op bezoek in Uden

Human Interest 1.762 keer gelezen

UDEN | In 1848 emigreerde een grote groep van ongeveer 320 mensen onder leiding van pastoor Van den Broek met drie zeilschepen van Uden naar Noord-Amerika. Dat waren voldoende mensen om het dorpje Little Chute te stichten in de staat Wisconsin. Een groep nazaten kwam afgelopen week naar Uden. 

door Henk Lunenburg

45 nazaten zouden oorspronkelijk in april 2020 naar Uden komen, maar door corona ging dat niet door. In 2021 werd weer een poging ondernomen, maar het aantal was ditmaal kleiner omdat velen geen vaccinaties hadden gehad. In het voorjaar van 2022 werden opnieuw plannen gemaakt om een groep nazaten te ontvangen. De groep is weer kleiner omdat nog steeds niet iedereen gevaccineerd is en velen door corona en hun hoge leeftijd gestorven zijn. Tijdens de Paasdagen was uiteindelijk een groep van 24 nazaten op bezoek in Uden. Zij zijn allemaal in Amerika geboren. 

Bitswijk
Eén van hen is Scott Vanden Hogen. Zijn voorouders woonden in de Bitswijk toen ze in 1918 naar Amerika emigreerden met het hele gezin. Van dit gezin is inmiddels iedereen overleden. Degene die de groep hier begeleidt is Robin Verbruggen. Haar familie kwam uit Uden en zij is van de Vorstenbossche familie Van Ieperen. Robin heeft het organiseren van deze reis overgenomen van Harriette Arts, die dit voorheen altijd deed. “In Little Chute zijn bijna alle mensen die in de jaren zestig van de vorige eeuw daar naartoe geëmigreerd zijn, overleden”, vertelt ze. Piet Arts (90) en Marietje Dortmans (86) leven nog, maar zij kunnen de reis niet meer maken. Jo van den Acker (94) komt met zijn twee dochters in mei voor de laatste keer naar Nederland voor een bezoek. Wim Rovers heeft wel nog steeds contact met deze families. De laatste emigranten uit deze regio vertrokken rond 1960 naar Wisconsin.

Stamboom
De groep overnachtte tijdens hun verblijf in het Van der Valk Hotel in Uden. Op Eerste Paasdag waren zestien personen aanwezig tijdens de H. Mis in de Petruskerk. Hierna dronken ze koffie in het Heemhuis alwaar ze informatie en stamboomgegevens van hun familie konden inkijken. Wim Rovers heeft veel tijd gestoken in het uitzoeken van deze stambomen van de Udense emigranten.

Rondrit
Na de lunch bij Ons Caffeej startte om 14.00 uur de rondrit per bus door Uden en de omliggende dorpen. De rondrit ging eerst langs Vliegbasis Volkel en daarna naar ‘t Oventje, waar de familie Vandehey vroeger gewoond heeft. Zij waren een van de belangrijkste families van Little Chute omdat een groot deel van het dorp verwant is aan deze familie. Hierna werden de kerk van Zeeland, De Pier in Uden en vervolgens de grenskapel en de molen van Vorstenbosch bezocht. Na de bezichtiging van de Kilsdonkse molen reden ze naar het kasteel van Heeswijk, wat voor hen een hoogtepunt van de rondrit was. Als afsluiting bezochten de nazaten ook nog de Abdij van de Norbertijnen aldaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant