Don kan via een app zijn glucosewaarden in de gaten houden. (foto: Henk Lunenburg)
Don kan via een app zijn glucosewaarden in de gaten houden. (foto: Henk Lunenburg)

Sportevent voor onderzoek naar diabetes type 1: ‘Dit is zo belangrijk’

Human Interest 705 keer gelezen

UDEN | Diabetes: we hebben er allemaal wel eens van gehoord, of kennen iemand die het heeft. Het overgrote deel hiervan heeft diabetes type 2, waarmee meestal goed te leven is of te zelfs te genezen. Dit in tegenstelling tot diabetes type 1, met geen kans op genezing. Om hier aandacht voor te vragen en geld in te zamelen voor onderzoek, organiseren onder anderen Anne van Wijchen uit Zeeland en de Udense Don Freijters op 22 mei een sportevenement bij De Mastworp in Uden.

Het was even slikken voor Anne, toen ze anderhalf jaar geleden te horen kreeg dat haar dochter Emma, toen pas 10 jaar oud, diabetes heeft. “We kregen in de gaten dat er iets niet goed was toen Emma zonder reden veel afviel en heel moe was”, vertelt Anne. “Het bleek diabetes type 1 te zijn. Dat betekent dat ze een tekort aan insuline heeft, waardoor ze geen suiker opneemt uit het bloed. Daardoor kan je te hoge bloedglucosewaarden krijgen, wat complicaties kan opleveren.” De diagnose zorgde voor een grote verandering in het leven van de Zeelandse familie. “Op het begin moest Emma insuline inspuiten met een prikpen, waarmee ze haar bloedglucosewaarden op peil kan houden. Inmiddels heeft ze een insulinepomp, een klein apparaatje dat vast zit aan je lichaam. De pomp geeft regelmatig een kleine hoeveelheid insuline af. Prikken is hiermee gelukkig verleden tijd.” Maar kans op verbetering is er niet. “’Ermee leren leven’ was het advies van de dokter”, vertelt Anne. “Ik vind het heftig dat Emma haar hele leven insuline moet blijven spuiten. Daarom vind ik het zo belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de genezing van dit type.”

Onderzoek
Dat laatste is precies wat Stichting DON doet. Sinds een aantal jaar zijn er al hoopgevende onderzoeken gedaan die lieten zien dat diabetes type 1 mogelijk ooit te genezen zal zijn. Het event op 22 mei wordt dan ook georganiseerd om geld op te halen voor deze onderzoeken. Anne zit samen met Don, Hans en Quin (7), en Hans en Lenn (13) in de organisatie. Ook zij hebben allemaal te maken met de ziekte. “Op 22 mei kun je mountainbiken, klimmen, midgetgolfen, fietsen, wandelen en discgolfen”, vertelt Don, die zelf diabetes type 1 heeft. “Voor ieder onderdeel betaal je een bepaald bedrag. Dus je hebt én een leuke, sportieve dag, én je draagt bij aan belangrijke onderzoeken.” Het doel van de organisatie is om 10.000 euro op te halen. “Je leert met diabetes omgaan. Maar natuurlijk hoop je de dag mee te maken dat er iets aan gedaan kan worden. Het zou geweldig zijn als wij daar met z’n allen op deze manier aan bij kunnen dragen.” Op mastworp.nl/sportevenement-don kun je nu al kiezen uit de activiteiten en je inschrijven. Ook sponsors zijn nog altijd welkom. “Er zijn vele leuke laagdrempelige mogelijkheden om je bedrijf aan dit evenement te koppelen”, aldus Anne. Neem voor mogelijkheden contact op via donsportevent@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant