Adriaan en Hennie. (foto: Henk Lunenburg)
Adriaan en Hennie. (foto: Henk Lunenburg)

Odiliapeel bestaat 100 jaar: ‘Het was armoede troef’

Historie 1.633 keer gelezen

ODILIAPEEL | Dit jaar bestaat Odiliapeel 100 jaar. Ter gelegenheid hiervan brachten Adriaan (71) en Hennie (71) Claassen uit Odiliapeel een boek uit met de titel ‘De ontginning van Terraveen naar Odiliapeel’.

15 jaar lang was Adriaan ermee bezig: luisteren naar verhalen, lezen en zoveel mogelijk informatie verzamelen. Zijn vrouw Hennie focuste zich daarna 3,5 maand lang op het samenstellen van het boek. Het resultaat is een 150 bladzijden tellend boek, boordevol informatie en meer dan 350 unieke foto’s uit de geschiedenis van het dorp. Een geschiedenis van 100 jaar, want het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de eerste negen boerderijen in Odiliapeel bewoond werden. Het dorp werd gesticht in 1922 en is oorspronkelijk ontstaan als een ontginningsdorp waar turf werd gestoken. “Odiliapeel heette toen nog Terraveen”, vertelt Adriaan. “Dit was de eerste 8 jaar zo, tot 1930. Dat veranderde toen de Kruisheren naar Odiliapeel kwamen en hier een kerk bouwden. Als gevolg van de kerkelijke organisatie werd de naam veranderd.”

Armoede troef
Hennie’s opa, Driekske Kuijpers, was de tweede bewoner van Odiliapeel. “Mien Kuijpers was in 1922 de eerstgeborene in Odiliapeel, toen nog Terraveen. Ze waren thuis met zestien kinderen”, vertelt Hennie. “Toen de jongste 9 maanden oud was, overleed mijn oma. Dat moet een heftige tijd zijn geweest.” Die eerste jaren in het dorp waren dan ook zeker geen gemakkelijke jaren, weet Adriaan inmiddels. “Hennie’s vader, Harrie Kuijpers, heeft ons heel veel kunnen vertellen over vroeger. Hij vertelde, en haar moeder schreef alle verhalen op. Door hen weten we dat het in die tijd armoede troef was. De grond was niet veel soeps, waardoor de oogst mager was. Harrie werkte als kind als knecht, wat veel kinderen moesten.” Hennie: “Hij zei dan ook altijd dat ‘die goeie ouwe tijd’ van hem niet terug hoefde te komen.”

Donatie
De geschiedenis van Odiliapeel in ‘De ontginning van Terraveen naar Odiliapeel’ loopt tot ongeveer 1950. “Er zit nog een kleine terugblik naar de oorlog in het boek”, vertelt Hennie. “Van na 1950 hebben we allerlei weetjes opgeschreven. Ook staan er foto’s in van veranderingen van gebouwen en plekken.” Het paar is trots op hun zelfgemaakte boek. Adriaan: “Dankzij een donatie van het Udenfonds hebben we deze eerste druk voor 10 euro kunnen verkopen. Daar zijn we heel blij mee. We hoeven er zelf absoluut niks aan te verdienen. De geschiedenis interesseert me gewoon heel erg. Ik vind het mooi dat dit op deze manier bewaard blijft.” Vorige week werd het boek officieel gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Jo Straatman, de oudste inwoner van Odiliapeel. Als verrassing werden er 275 boeken aan de leden van de KBO geschonken. De overige 150 boeken waren vanaf zaterdag te koop, en meteen allemaal verkocht.

Door de grote belangstelling komt er een tweede druk van het boek. De prijs hiervan is nog niet bekend. Wil je vast een boek bestellen? Bel dan naar Hennie: 06 12 53 35 25.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant