<p>Toon Verbakel.</p>

Toon Verbakel.

(Foto: Henk Lunenburg )

Udense Toon Verbakel (91) overleden

  •   keer gelezen

UDEN | Udenaar Toon Verbakel is zondag 8 mei op 91-jarige leeftijd overleden. Toon was vooral bekend om zijn betrokkenheid bij het Britse oorlogskerkhof.

Toon Verbakel werd geboren in Boerdonk. Hij werkte vanaf 1956 als administrateur van R.K. L.T.S. Sint Eloy en vanaf 1964 als hoofd Centrale Administratie van deze L.T.S. en vanaf 1972 van alle scholen aangesloten bij de Stichting Katholiek Onderwijs Uden. Toen hij in 1991 met pensioen ging raakte hij betrokken bij het Britse oorlogskerkhof en documenteerde van elke begraven militair de personalia, de plek waar zij gesneuveld zijn en de omstandigheden waaronder en eventueel de plek waar zij tijdelijk begraven geweest zijn. Voor de documentatiegroep van Vliegbasis Volkel bracht hij de gegevens van de periode dat de R.A.F. daar gelegerd was in de laatste maanden van WOII in kaart, zoals de operaties die door de R.A.F. uitgevoerd werden. Hij heeft in september 2020 al zijn ‘handgeschreven’ boekwerken overgedragen aan de Heemkunde, die gedigitaliseerd worden. Hij werd in 2020 ook ere-voorzitter van stichting Oorlogskerkhof Uden. 

In 2019 voltooide hij het naslagwerk ‘Opdat zij herinnerd blijven’ met daarin alle 141 Udense slachtoffers van de oorlogen sinds 1940. Voor zijn vele verdiensten, ook voor UDI’19 en Calcutta, ontving hij een Koninklijke Onderscheiding. De Knoerissen riepen hem in 2015 uit tot Verdienstelijk Udenaar. 

Meer berichten