Foto: Henk Lunenburg
FOTO’S

Feestelijke twintigste editie Groowt Ujes Diktee: ‘Het leek makkelijk, maar ik kan het Ujes beter lulle dan schrijve’

  •   keer gelezen

UDEN | Ter gelegenheid van de twintigste editie van het Groowt Ujes Diktee vrijdag 20 mei kreeg deze bijeenkomst een extra feestelijk tintje met onder andere een optreden van Cor Swanenberg. Na een jaar overslaan kon dit keer weer fysiek bijeen gekomen worden met dit verschil dat het gebeuren in de bibliotheek plaatsvond, omdat het gemeentehuis verbouwd wordt. Vijftien deelnemers bogen zich een uur lang op de gedicteerde zinnen, waarbij het vooral aankomt op het juiste gebruik van accenttekens.

door Ankh van Burk

De organisatie was, zoals gebruikelijk in handen van ‘mister’ Chris van Haandel, Gabri Raymakers van de Udense bibliotheek en Betsie Timmers. Traditiegetrouw ontbrak ook inspectrice Jeanne van der Leest niet, die met vrolijke blik toekeek of er niet gespiekt werd en ter bemoediging pepermuntjes uitdeelde. Mister Chris las eerst een verhaaltje voor dat uitmondde in een zin, die gedicteerd werd en opgeschreven moest worden. Alleen vraag vijf bestond uit het verbeteren van een tekst en in multiple-choicevorm het kiezen van de juiste schrijfvorm van een woord. Na een klein uur konden de deelnemers de pen neerleggen en is het de taak van de correctoren om de zinnen na te kijken. Deelnemer Leo Rijkers doet al vijftien keer mee en vond het dit keer meevallen. “Het leek makkelijk, maar ik kan het Ujes beter lulle dan schrijve.”

Swanenberg
De Berlicumse schrijver-verteller-zanger Cor Swanenberg, die zich al vijftig jaar sterk maakt voor het Brabants dialect en diverse boeken heeft uitgegeven, verzorgde een optreden. Hij vertelde diverse anekdotes over het Rijke Roomsche Leven, want “wij zijn ongeneeslijk katholiek.” Zijn optreden werd afgewisseld door liedjes, waarbij het publiek het refrein kon meezingen. Ook had Cor enkele spreuken zoals: “Mensen maak oe niet zo druk, we zijn hier maar efkes en per ongeluk.” Al met al een vermakelijk optreden, dat beloond werd met een luid applaus.

Uitslag
Dan komt het meest spannende moment van de avond: de uitslag. Voorafgaande aan het Diktee was er in het Udens Weekblad vier keer een puzzelserie gepubliceerd. De winnaars daarvan waren: Gerrit Verhoeven, Fien Boddaert, Gemmy Gelderman en Jan van Kuijk. Zij kregen een prijs uitgereikt door Cor Swanenberg. Vervolgens maakte Chris van Haandel de uitslag bekend van het Groowt Ujes Diktee van deze avond. Gemiddeld over alle deelnemers waren er 38 fouten gemaakt. De eerste prijs werd gewonnen door Henk van Gennip, de tweede prijs door Fien Boddaert en de derde prijs door Leo Rijkers. Ook zij kregen de prijs uitgereikt door Cor Swanenberg. Vervolgens werden de oud-winnaars van de vorige edities naar voren gehaald. Zij kregen een exemplaar van een boekje ’20 jaar Groowt Ujes Diktee’ uitgereikt, uitgegeven ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan.

Bedankjes
Zoals gebruikelijk bij een jubileumeditie werden diverse mensen, die zich al jarenlang inzetten voor het Groowt Ujes Diktee in het zonnetje gezet en bedankt. Zo kregen Chris van Haandel, Betsie Timmers en Jeanne van der Leest een bos bloemen. Ook de gemeentebode, die al zeventien jaar de koffie, thee en drankjes verzorgt kreeg een geschenk. Tot slot sloot Cor Swanenberg de bijeenkomst af met een lied.

Foto’s: Henk Lunenburg

Meer berichten