Afbeelding
IN GESPREK MET

‘Wil komende 4 jaar stevig fundament neerzetten voor de jaren daarna’

Human Interest 1.018 keer gelezen

UDEN | Gijs van Heeswijk kwam in 2011 namens Jong Uden in de gemeenteraad van Uden terecht. In 2017 werd hij wethouder, en dat is hij nog steeds. Een paar maanden vóór de verkiezingen voor de gemeente Maashorst veranderde Jong Uden de naam in Jong Maashorst. In zijn vorige interview met deze krant vertelde Gijs dat hij graag nog een periode wethouder wilde zijn. We gingen met hem in gesprek.

door Henk Lunenburg

Het is je gelukt om wederom wethouder te worden! En ook nog eens de grootste partij.
“We zijn als de grote overwinnaars uit de verkiezing gekomen. Met Ramona Sour en ik als wethouders, en zeven raadsleden zijn we in de gemeenteraad gekomen. Ik heb nu in mijn portefeuille: economische zaken, financiën, ICT, arbeidsmarkt, onderwijshuisvesting, horeca, kermis, evenementen en markten. In de statuten van onze partij staat dat iemand 8 jaar wethouder mag zijn, dus dit is mijn laatste periode als wethouder.”

Welke stappen hebben jullie ondernomen om van Jong Maashorst een partij te maken waarin alle kernen vertegenwoordigd zijn?
“Vóór de verkiezingen zijn we binnen ons eigen netwerk gaan zoeken naar potentiële mensen die zich bij Jong Maashorst wilden aansluiten. Via social media deden we de oproep: ‘Ben jij jong en geïnteresseerd in de politiek, kom dan bij Jong Maashorst’. Dat heeft gezorgd voor een partij waarin mensen uit alle kernen vertegenwoordigd zijn. Tijdens de verkiezingen was ik lijsttrekker en in onze top tien stonden mensen uit Uden, Zeeland, Volkel en Schaijk. De verhouding was een gelijk aantal mannen en vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar. Dus echt ‘Jong’ Maashorst.”

In je vorige bestuursperiode zijn diverse scholen gebouwd en plannen gemaakt voor nieuwe scholen. Zit dat nu ook nog in je portefeuille?
“De huisvesting van de scholen zit nog steeds in mijn portefeuille, het onderwijsbeleid doet Ramona Sour. Omdat basisschool ‘t Oventje gaat sluiten, zijn we nu aan het kijken of daar toch nog een andere basisschool in kan doorstarten. ICK West (Aventurijn) wordt gesloopt en daar komt een nieuwe school voor in de plaats. Hier komen de Aventurijn, de Klimboom (voorheen Leeuwerikschool) en een gymzaal. Tijdens de bouw verhuist de Aventurijn tijdelijk naar De Bitswijk, waar eerst de Meent zat. De Klimboom blijft in Leeuwerikstraat tot de nieuwe school klaar is. De bedoeling is dat in 2023 begonnen wordt met de bouw en dat alles klaar is in 2024.”

Valt het winkelcentrum ook onder jouw portefeuille?
“Niet alleen het centrum van Uden maar alle winkelcentra zitten in mijn portefeuille. Voor het centrum van Uden is vorig jaar de centrumvisie vastgesteld, daarin staan in hoofdlijnen waar we naar toe willen. Daar hoort een uitvoeringsprogramma bij, waar in staat wat we concreet gaan doen. Daarnaast moeten nog er extra fietsparkeerplaatsen komen, en ook parkeren voor auto’s moet nog goed geregeld worden. Het centrum van Schaijk is al vernieuwd en het centrum van Zeeland is in ontwikkeling. Daar komen nieuwe woningen bij en dat betekent ook iets voor het centrumgebied. We gaan kijken wat daar nog nodig is.”

Wat staat er nog te gebeuren binnen jouw portefeuille?
“Wat betreft de bedrijventerreinen is in de gemeente nagenoeg alle grond uitgegeven. Tijdens deze bestuursperiode willen we een nieuw bedrijventerrein op Hoogveld Zuid (tegenover ZiE-ZOO) realiseren en er moet meer bedrijventerrein komen in Zeeland bij Voederheil. De leegstand van panden op het industrieterrein is op dit moment heel minimaal. Daarnaast gaan we op zoek naar nieuwe bedrijventerreinen voor de toekomst. Verder gaan we zoveel mogelijk alles in de verschillende kernen gelijkwaardig maken. Om een voorbeeld te noemen: Landerd had lopende contracten en overeenkomsten met andere gemeenten. Als die uitgediend zijn, gaan we het voor de hele gemeente hetzelfde maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat het plastic, papier en restafval op dezelfde manier wordt ingezameld. Ook alle belastingen moeten nog worden gelijkgetrokken. We krijgen ongeveer 2 jaar de tijd om dat goed te regelen.”

Hoe zijn de eerste maanden van de samenvoeging verlopen?
“De eerste maanden zijn goed verlopen, maar er is nog veel werk te doen. En we hebben nog geen gemeentehuis dat af is. We werken nog op verschillende locaties en de mensen moeten aan elkaar wennen. Maar de sfeer is goed en iedereen heeft er veel zin in. De raadsvergaderingen moeten door de verbouwing van het gemeentehuis tijdelijk bij IBN gehouden worden. Uden had voorheen 27 raadszetels en Landerd 17, Maashorst heeft er nu 31.”

Wat zijn de toekomstplannen voor de komende 4 jaar?
“Er is een bestuursakkoord opgesteld, dat door de raad unaniem is aangenomen. Daarin staan de plannen voor de komende 4 jaar. Voor de zomervakantie bespreekt de gemeenteraad het uitvoeringsprogramma en daarin staat precies beschreven hoe we dat bestuursakkoord uit gaan voeren.”

Wanneer weten we wie onze nieuwe burgemeester wordt?
“Er is een vertrouwenscommissie, met leden uit elke fractie. Zij hebben de sollicitatiebrieven beoordeeld, samen met de commissaris van de Koning. Er hebben in totaal elf mensen gesolliciteerd, tien mannen en één vrouw. Daaruit wordt een selectie gemaakt wie er wordt uitgenodigd voor een gesprek. Op basis van die gesprekken wordt hij of zij door de vertrouwens commissie aan de gemeenteraad voorgedragen. Die vergadert daar in beslotenheid over, en als de leden instemmen met de voordracht komt daarna een openbare vergadering. Hierna wordt hij of zij benoemd. Voor de zomervakantie is bekend wie onze nieuwe burgemeester wordt.”

Wanneer is de verbouwing van het gemeentehuis in Uden gereed?
“We hopen eind dit jaar. Het eerste gedeelte is begin mei opgeleverd, dat zijn de tweede, derde en vierde etage van de westelijke vleugel. Hierna beginnen ze aan de noordelijke vleugel. Voor de zomervakantie zijn de eerste etage en de publiekshal klaar, dan kan de raad weer vergaderen in de nieuwe raadzaal. De inwoners kunnen dan hun rijbewijs en paspoort aan de balie ophalen. Uiteindelijk wordt straks alles geregeld vanuit dit gemeentehuis van Maashorst.”

Hoe zie jij de toekomst van de gemeente Maashorst?
“Het is een nieuwe gemeente met een nieuw college van B&W. We leren elkaar allemaal nog kennen en er zit heel veel enthousiasme en heel veel ambitie in, ook onder de inwoners. Mijn doel is om de komende jaren een stevig fundament neer te zetten voor de jaren daarna. Deze 4 jaar zijn voornamelijk bedoeld om deze gemeente goed neer te zetten, dat alles staat als een huis, dat de mensen tevreden zijn en dat we het voor iedereen leuk en betaalbaar kunnen houden. Uitgangspunt is dat alle kernen hun eigen verenigingen en activiteiten zoals de kermis behouden. Het moet prettig zijn om in Maashorst te wonen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant