In de Flatwijk is er onrust over de schijnbaar onverklaarbare verschillen wat betreft huurverhoging.
In de Flatwijk is er onrust over de schijnbaar onverklaarbare verschillen wat betreft huurverhoging. Foto: Henk Lunenburg

‘Deze appartementen zouden uitgezonderd moeten zijn van huurverhoging’

Wonen 2.796 keer gelezen

UDEN | Inconsistentie bij het toepassen van de huurverhoging door Area leidt tot verwarring onder huurders. Binnen flats zijn er bewoners die wél en bewoners die géén huurverhoging krijgen. Volgens Area is dit verschil te verklaren door de energielabels van de woningen. Echter, enkele huurders die op basis daarvan zouden moeten worden uitgesloten van huurverhoging krijgen deze toch.

Frans Delhez, huurder van Area, voorzitter van Gebiedsplatform Zuid-Uden en secretaris van het UdenFonds, trekt aan de bel over onregelmatigheden bij de toepassing van de geplande huurverhoging door Area. Frans benoemt twee voorbeelden waar het volgens hem en bewoners fout zou gaan: bij de Flatwijk en bij de Carolushof aan de Kerkstraat. “Misschien speelt dit bij meer gebouwen, maar dit is wat ik weet”, aldus Frans.

Carolushof
De eerste locatie waar het volgens Frans fout gaat is bij de Carolushof. Hij licht toe: “Deze wijk valt niet onder Zuid-Uden, maar deze mensen zijn wel bij mij gekomen.” Ook de moeder van Frans woont daar. “Deze appartementen hebben op het moment energielabel D en daarom zouden ze volgens de afspraken uitgezonderd moeten zijn van de huurverhoging”, aldus Frans. Een klein deel van de Carolushof heeft label C in plaats van D. Woningen met energielabel D, E, F of G zijn inderdaad uitgezonderd van huurverhoging door Area. Frans maakte bezwaar tegen de huurverhoging van zijn moeder die in de Carolushof woont. Zij heeft namelijk energielabel D maar toch ontving zij een brief waarin staat dat haar huur wordt verhoogd. In een email naar aanleiding van dit bezwaar schrijft Area: “Zoals eerder aangegeven gaat uw energielabel veranderen i.v.m. de afgesproken energetische maatregelen. U betaalt géén huurverhoging voor deze verbetering. Daarmee valt u niet onder de uitzonderingsafspraken die gemaakt zijn met de Bewonersraad.” Frans bevestigt dat de appartementen momenteel worden gerenoveerd. “Maar of dat echt effect heeft op het energielabel weten we nog niet”, aldus Frans. “Pas na de renovatie moet er opnieuw gekeken worden naar het energielabel, maar nu zouden ze dus geen huurverhoging moeten krijgen.”

Flatwijk
Het tweede geval zijn de flats in de Flatwijk. Het gaat hierbij om de twee flats aan de Wilhelminastraat en de drie flats aan de Willem-Alexanderhof. Op de vijf flats aan de Beatrixhof zegt Frans minder zicht te hebben omdat de bewoners minder betrokken zijn bij het Gebiedsplatform. “Voor zover bij mij bekend is hebben de flats aan de Willem-Alexanderhof geen huurverhoging gehad”, aldus Frans. Ook de rechter van de twee Wilhelminastraat flats (vanaf die weg gezien) krijgt volgens hem geen huurverhoging. In de linker flat zouden er echter zowel mensen zijn die wél huurverhoging krijgen, als mensen die géén verhoging krijgen. “Waar komt het verschil vandaan?”, vraagt Frans zich af. Een mogelijke reden is dat de energie labels binnen de flats behoorlijk variëren, van B tot F. Area zegt hierover: “De verschillen in energielabels zit hem in de plaats van het appartement; aan de buitenzijde van de flat of middenin of boven de garageboxen. Dat maakt het verschil.” Toch verklaart dit niet alle gevallen. In de linker Wilhelmina flat ontving een bewoner met energie label D toch een brief waarin staat: “Vanaf 1 juli 2022 verhoogt Area de huur van uw woning.” Deze huurverhoging lijkt dus niet te verklaren door het energielabel zoals Area beweert.

Inflatie
Frans is teleurgesteld dat de huren überhaupt worden verhoogd en dat de politiek hier niets tegen doet: “We krijgen weinig steun. Alleen de SP en UdenPlusLanderd hebben aandacht voor huurders. Het is jammer dat maar twee partijen het voor de huurders opnemen, de raadsleden hebben allemaal een eigen woning.” Deze twee partijen hebben het onderwerp ook op de agenda van de raad gezet voor 16 juni, naar aanleiding van een brief die Frans aan de raad stuurde. De voornaamste reden dat hij de huurverhogingen zo erg vindt: “Veel mensen hebben het tijdens de corona crisis erg zwaar gehad. Nu krijgen ze ook nog te maken met inflatie en dan komt de huurverhoging er ook nog overheen.”

Na het onderzoek voor dit artikel en contact met de betrokkenen meldt Frans dat er bij hem signalen binnenkomen dat in de Flatwijk huurverhogingen worden teruggedraaid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant