Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
FOTO’S + VIDEO

Door studenten gerunde ‘Handelswinckel’ officieel geopend: ‘Echt iets nieuws voor het centrum’

Centrum 2.899 keer gelezen

UDEN | Schappen vol met zelfgemaakte producten van lokale ondernemers, en studenten die deze verkopen. Dit concept vind je sinds kort in de nieuwe ‘Handelswinckel’ in de Marktstraat. Vanmiddag vond de officiële opening plaats.

Een lintje doorknippen voor de opening vonden de initiatiefnemers niet vernieuwend genoeg, en dus werd er gekozen voor het planten van een zaadje. Wethouder Gijs van Heeswijk kreeg de eer om dit te doen. Hij was namens de gemeente aanwezig, die samen met het Koning Willem I College, het Udens College, ‘t Handelshuys en ondernemers het plan realiseerde. “Ik baalde er flink van dat de toenmalige De Leijgraaf in 2018 uit Uden verdween”, zegt Van Heeswijk. “Bijna 2 jaar geleden ben ik daarom een kopje koffie gaan drinken met Hans de Jong, voorheen regiodirecteur van De Leijgraaf in Veghel en momenteel directeur Techniek van het Koning Willem I College. We wilden kijken of we dit stukje onderwijs op de een of andere manier toch terug konden halen naar Uden. Na wat brainstormen kwamen we op dit idee.”

Win-win
Studenten leren in de concept-store ‘De Handelswinckel’ in praktijk alles over detailhandel en hoe het écht is om een winkel te runnen. “Alles wat in de zaak wordt verkocht, is zelfgemaakt door een creatieve bewoner van ’t Handelshuys”, wijst Karin Thuis, één van de coördinatoren van dit nieuwe project, en zelf ook onderneemster in ’t Handelshuys. “Ook Gewoon Goed Uden heeft een plekje met producten die zijn gemaakt in hun houtwerkplaats. De studenten verkopen dus echt unieke producten in een winkel die tegelijkertijd als podium gaat dienen voor de ondernemers. Hun producten komen op deze manier in de schijnwerpers te staan. Win-win!” Verschillende namens de samenwerkende partijen aanwezigen tekenden vanmiddag naast de officiële opening ook een symbolisch convenant. Karin: “De winkel is een pilot van 1,5 jaar, waarin we hopen te groeien naar een vast concept en een volwaardige winkel met alles erop en eraan. Het moet een onafhankelijke winkel worden, volledig gedraaid door studenten. Een winkel waar je heen gaat als je een bijzonder cadeau wil hebben.” Momenteel krijgt het project nog een subsidiebijdrage. “Maar we moeten dit in die 1,5 jaar vertalen naar een commercieel concept met een sociaal maatschappelijke gedachte.” Gijs van Heeswijk is trots dat het gelukt is het idee te realiseren, “want het was voor de andere partijen hard werken om het voor elkaar te krijgen”, weet hij. “Het is echt iets nieuws, een aanvulling op ons centrum. Laten we hopen dat het de best lopende zaak van Uden wordt!” Naast de winkel is er op de bovenverdieping een plek gemaakt voor de studenten om rustig te kunnen zitten of te studeren.

Vang in onderstaand filmpje alvast een glimp op van de zaak en de spullen die er verkocht worden. Wil je een kijkje gaan nemen? De Handelswinckel is voor de zomer op maandag, donderdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, en op vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur. Na de zomervakantie is de winkel volledig open. De foto’s zijn gemaakt door Henk Lunenburg.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant