Lotte is mantelzorger voor haar broer Daan.
Lotte is mantelzorger voor haar broer Daan.

Jonge mantelzorgers uit Zeeland en Schaijk starten Instagrampagina: ‘In contact komen met jonge mantelzorgers uit Maashorst’

Human Interest 750 keer gelezen

MAASHORST | Van 1 tot 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Er is dan extra aandacht voor jongeren die binnen hun familie zorg verlenen, extra zorgen hebben of zelf zorg en aandacht missen, doordat iemand in hun directe omgeving een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving heeft. Deze ‘jonge mantelzorgers’ helpen vaak mee in de fysieke zorg en hebben extra huishoudtaken. Lotte de Vink (18) uit Zeeland en Cas van de Camp (21) uit Schaijk zijn jonge mantelzorgers uit de gemeente Maashorst. “Er zijn veel jongeren die mantelzorger zijn, maar niet iedereen ziet dat zelf zo”, zeggen Lotte en Cas, die graag in contact komen met andere jonge mantelzorgers in hun gemeente.

Lotte, student media vormgeven in Eindhoven, is mantelzorger voor haar broer Daan (20). “Daan is ernstig meervoudig beperkt, doordat hij bij de geboorte te weinig zuurstof kreeg”, vertelt ze. “Lichamelijk heeft hij de ontwikkeling van een baby van 3 maanden. Geestelijk varieert het tussen een kind van 7 maanden en 2 jaar. Praktisch kan hij niet zelf lopen, eten of praten. Wel kan hij op laag niveau met knoppen communiceren en heeft hij een oogcomputer.”

‘Meer psychologisch’
Lotte is al mantelzorger sinds ze zich kan herinneren. “Toch vind ik dat mijn ouders mij erg ontzien hebben in de zorg voor Daan. Het enige dat anders was aan mijn jeugd was dat mama altijd bezig was met hem. Maar ondertussen had ze altijd tijd om met mij te kletsen en mij ook aandacht te geven. Sinds mijn achtste mocht ik alleen thuisblijven met Daan, voor als er iets gebeurde. Toen ik 11 was leerde ik hoe ik Daan op bed moest leggen met de tillift. Als ik Daan opving uit school en op bed legde kreeg ik hier een euro voor. Toen ik 13 was kreeg Daan zijn PEG-sonde, een slangetje dat rechtstreeks zijn maag ingaat waardoor we hem eten kunnen geven. “Al snel leerde Lotte hoe ze deze moest gebruiken en kon ze Daan eten geven. Vanaf toen kon ze echt op Daan passen voor een hele avond. “Mijn ouders vonden het altijd normaal dat ik klusjes deed in huis, maar niet als ik voor mijn gehandicapte broer moest zorgen. Daarom kon ik er geld mee verdienen. Voor mij persoonlijk is het mantelzorgen dus meer een psychologisch ding dan echt fysiek meehelpen zorgen. De ‘zorgen’ voor Daan zitten altijd in mijn hoofd. Toen ik jong was vroeg ik me wel eens af hoe ik Daan veilig uit huis moest krijgen als er brand uitbrak.” Daan heeft daarnaast veel grote operaties gehad. “Dit bracht natuurlijk spanning met zich mee, wat ik als klein kind feilloos opmerkte. Nu ik ouder ben help ik vaker mee voor Daan te zorgen, zonder dat ik ervoor word betaald. Toch is mijn dagelijkse leven niet veel anders dan dat van andere 18-jarigen.” Sinds kort is er speciaal voor Jonge Mantelzorgers in Maashorst een Instagrampagina. Ben je zelf jonge mantelzorger en kom je graag in contact met Lotte of Cas? Stuur dan een DM via www.instagram.com/jongmantelzorgmaashorst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant