Er wordt vanalles gerepareerd bij het Repair Café.
Er wordt vanalles gerepareerd bij het Repair Café. Foto: Peter Noy
FOTO’S

Een kijkje bij het Repair Café: ‘Menig werkgever zou jaloers zijn op onze ervaring’

Algemeen 2.456 keer gelezen

UDEN | Enkele tientallen mensen vonden woensdagmiddag de weg naar het Repair Café Uden. Iedere tweede woensdag van de maand staan vrijwilligers klaar om kapotte spullen na te kijken en te repareren. “In zeventig procent van de gevallen lukt dit ook”, zegt initiatiefneemster Annie van Genugten van het Udense Repair Café. “Onze reparateurs hebben een macht aan technische kennis en ervaring in huis, daar zou menig werkgever jaloers op zijn”, lacht Van Genugten. 

tekst en foto’s: Peter Noy

Udenaar Kees van Kampen is een van de vrijwilligers van het Repair Café en vanaf het begin, nu negen jaar geleden, erbij betrokken. Hij was in de jaren ’70-‘80 dé autoriteit op radio- en televisiegebied in Uden en omgeving. Van Kampen is met zijn 87 jaar de oudste reparateur van het Repair Café en ook degene met de meeste praktijkervaring. Hij komt uit het analoge tijdperk en heeft het begin van de digitalisering meegemaakt. Met lede ogen ziet hij aan dat veel elektronicaproducten tegenwoordig beduidend minder van kwaliteit zijn en niet of nauwelijks zijn te repareren. Kapotte Senseo-apparaten maken een groot deel uit van de reparaties. “Vanmiddag stonden er hier zes Senseo’s op een rij, dat was bijzonder om te zien. Een groot nadeel, ze zijn bijna niet te repareren”, verzucht Van Kampen. “Er kwam hier net een moeder met kind binnen met een kapot speelgoedaapje. Daar zit een complete computer in met daarop vijftig verschillende melodietjes. Het zou niet moeten mogen dat ze zoiets maken. Wanneer het kapot is, is het meestal niet meer te herstellen of is reparatie veel te duur. Elektronicawerk is eigenlijk mijn specialisme, maar omdat ze ook fietsen wilden gaan repareren, heb ik dat samen met een collega opgezet.” Met enkele vrijwilligers buigt hij zich deze middag over een defecte fiets. Regelmatig vraagt een collega-vrijwilliger advies over een elektronicaprobleem. “Ik zou deze condensator even doormeten. Wanneer hij stuk is start het motortje niet”, legt hij geduldig uit. Medebestuurslid Ary Stuifbergen geeft aan dat deze ervaren rotten goud waard zijn voor het Repair Café. “Ons motto daarbij is ‘leren door te doen’ en vooral het leren van elkaar. Door deze bijeenkomsten willen we iedereen stimuleren tot aandacht om te repareren. Het uiteindelijke doel is om te komen tot een meer circulaire economie. Een economie waarin minder wordt weggegooid zodat daarmee de afvalberg kleiner wordt”, aldus Stuifbergen.

Speelgoedauto
Vrijwilliger Fred van den Brandt (66) heeft voorheen een elektrotechnische zaak in Volkel gehad en kent het klappen van de zweep. Hij draait sinds enkele jaren mee als reparateur en is druk bezig met het repareren van een fors uitgevallen elektrische speelgoedauto. Het lukt hem uiteindelijk om de auto weer aan de praat te krijgen. “De accu was niet goed opgeladen, gelukkig is dat euvel nu verholpen”, vertelt Van den Brandt. Iets verderop aan een grote tafel in de hoek van de zaal zitten Ben Klemann en collega Gerrit-Jan. Ze zijn al enkele uren bezig om een Nespresso koffiezetapparaat te repareren. Klemann is techneut in hart en nieren en vindt het leuk om mensen op deze manier te kunnen helpen. “Kijk”, zegt hij lachend. “We maken van twee koffiezetapparaten één. Het vloeistofbakje lekte koffie. Die heb ik uit een oud apparaat kunnen halen, zodat het probleem is opgelost.” Naast een messenslijper heeft het Repair Café ook een textielreparatiehoek. Samen met twee coupeuses is vrijwilligster Ell Stuifbergen druk bezig om een zoom in een stuk stof aan te brengen. “We vermaken allerlei stoffen of kledingstukken. Denk aan het omzomen, korter maken of het aanzetten van knopen. Het is fijn dat de mensen de vermaakte kleding niet weg hoeven te gooien en kunnen blijven gebruiken.”


Online RepairMonitor
Voorzitter Van Genugten: “We houden goed bij hoeveel van welke apparaten of producten er zijn aangeboden en welk percentage daarvan is gerepareerd. Voor het via de computer invoeren van reparatiegegevens in de landelijke centrale RepairMonitor zoeken we nog een enthousiaste vrijwilliger. De informatie van deze online tool wordt gedeeld met de grotere elektronicabedrijven. Op basis daarvan kan met zien welke reparaties het meest worden uitgevoerd. Het Repair Café Uden wordt gerund door zo’n dertig vrijwilligers en is elke tweede woensdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur actief. Gemiddeld komen er twintig tot dertig mensen op af met kapotte apparatuur of textiel waaraan iets vermaakt moet worden. De aangeboden spullen zijn onder andere koffiezetapparaten, stofzuigers, lampen, radio’s, speelgoed, ventilatoren, fietsen, meubels en kleding. Het volgende Repair Café wordt gehouden op woensdag 13 juli a.s. in ’t Handelshuys, Udenseweg 2 in Uden. Kijk voor meer informatie op repaircafeuden.wordpress.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant