Het terrein van RKSV Festilent, waar de asielzoekers worden opgevangen.
Het terrein van RKSV Festilent, waar de asielzoekers worden opgevangen.

Forum voor Democratie zet vraagtekens bij tijdelijke huisvesting asielzoekers in Zeeland

Algemeen 1.156 keer gelezen

UDEN | Forum voor Democratie Maashorst heeft vraagtekens bij de wijze waarop de tijdelijke huisvesting van asielzoekers in Zeeland tot stand is gekomen. Dat laat lijsttrekker Janco Bethlehem van de politieke partij weten in een schriftelijke vraag aan het college van B&W.

Volgens de partij begint het vanaf het moment en de wijze waarop de burgemeester is geïnformeerd, het moment en de wijze waarop de raad is geïnformeerd en het moment en de wijze waarop de inwoners zijn geïnformeerd. “Tevens komen er vragen op wanneer de opdrachten zijn verstrekt en de contracten overeen zijn gekomen met de uitvoerende partijen”, aldus de partij. “De mensen die in dit kamp worden gehuisvest zijn vooraf nog niet gescreend, de kans is meer dan denkbeeldig dat er mensen tussen zitten die het met onze normen en waarden niet zo nauw nemen waardoor er een verhoogd risico is op geweldsmisdrijven, zedenmisdrijven en andere vormen van criminaliteit.” Volgens FvD blijkt dit ook uit de cijfers van andere locaties waar asielzoekers worden gehuisvest, “ondanks dat bewezen is dat deze criminaliteitscijfers worden gemanipuleerd om geen onrust te veroorzaken.”

Vragen
De partij vraagt zich onder andere af of er buiten de burgemeester andere mensen van het bestuur of medewerkers van de gemeente geïnformeerd en/of betrokken zijn bij de realisatie hiervan voordat de raad hierover is geïnformeerd. Ook wil FvD weten of de genoemde maximale termijn van de huisvesting van 2 à 3 weken schriftelijk gegarandeerd kan worden, of er andere optionele locaties voor de opvang van asielzoekers binnen Maashorst in bespreking zijn, en hoe de burgemeester buiten de in het kamp aanwezige beveiliging de veiligheid van de inwoners van de gemeente wil garanderen. Janco: “Hierbij houd ik rekening met het standpunt van de burgemeester dat de bewaking voor veiligheid in het kamp moet zorgen en de politie voor de veiligheid buiten het kamp. Bijzonder is echter dat de politie niet voor veiligheid kan zorgdragen zonder een op een met de mensen mee te lopen als ze het kamp verlaten. Deze vraag stel ik met de wetenschap dat door diverse bezuinigingsoperaties de bezetting van de politie niet van dien aard is dat die er nog een workload bij kan krijgen. Dus in de praktijk zal dit voor alle mensen uit Maashorst er op neer komen dat de daad gedaan is, het leed geleden is en pas dan de politie aan bod komt. In mijn ogen is dat dus geen veiligheid garanderen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant