Foto van vroeger: de eerste Protestantse kerk

  •   keer gelezen

UDEN | In 1955 werd het eerste protestantse kerkgebouw in het in die tijd nog overwegend katholieke Uden in gebruik genomen. Van 1875 tot 1935 had de Joodse gemeenschap overigens wel al een synagoge aan de Vorstenburg.

Door de opkomende industrialisatie en de komst van Vliegbasis Volkel groeide Uden na de Tweede Wereldoorlog vrij snel. Er kwamen veel nieuwe inwoners uit andere streken en met een andere religieuze achtergrond.

Na omzwerving in diverse zaaltjes besloten de Nederlands Hervormden in 1954 tot nieuwbouw van een eigen kerkgebouw. Er werd een geschikte locatie gevonden op de hoek van de Aldetiendstraat, de Allardstraat en de Valkenburgstraat waar een gebouw verrees dat plaats bood aan ongeveer 100 gelovigen. Op 16 juli 1955 vond de officiële ingebruikname plaats. Vanaf 1956 maakten de Gereformeerden eveneens gebruik van dit gebouw. Een aantal jaren later werd duidelijk dat het gebouw veel te klein was. Toch duurde het nog tot december 1982 voordat het Protestants Kerkelijk Ontmoetingscentrum ‘Samen op Weg’ aan de Batenburglaan werd gerealiseerd.

‘Eerste Protestantse kerk’ is een hoofdstuk in het boekje Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden - deel 3. Door bijdruk hiervan zijn momenteel alle reeds verschenen delen 1 t/m 6 weer te koop. Deel 7 verschijnt dit najaar.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op de website www.udenarchief.nl.

Meer berichten