Afbeelding

Door & Voor: Laagdrempelige ondersteuning

Gezondheid 128 keer gelezen
CUIJK/OSS/UDEN - Voor een arm op de schouder, om even je ei kwijt te kunnen of voor steun bij het zoeken naar oplossingen voor problemen. of je ontevredenheid te uiten over de bestaande zorgverlening. Stichting Door & Voor biedt steun bij psychische, psychosociale en maatschappelijke problemen. Ervaringsdeskundigen staan klaar voor wie het nodig heeft. En in navolging van Cuijk kan men nu ook terecht in Boxmeer. “Veel mensen hebben het gevoel dat ze door instanties niet echt geholpen worden, bijvoorbeeld omdat ze in een zorgtraject komen dat niet aansluit op hun behoeften. En soms wil iemand gewoon alleen maar gehoord worden”, verzekert Eleonoor Willemsen van Stichting Door en Voor.

Door Martijn Schwillens

[image=303718]

De gang naar het Wmo-loket is voor mensen met een psychisch of psychosociaal probleem soms een heuse martelgang, weet Eleonoor. Het is reden dat eerder in Oss een pilot werd opgezet waarbij hulp op een laagdrempelige manier wordt aangeboden. “De gemeenten pakken bepaalde zaken wel op. Als iemand zich meldt aan het loket of wordt gezien door een WMO-consulent. Maar in het voortraject is er niet altijd een hulpverlener waar iemand met zijn of haar problemen terecht kan”, weet Eleonoor van Stichting Door en Voor. “In Oss zijn we daarom begonnen met een nieuwe vorm van laagdrempelige steun, waarbij mensen gewoon kunnen binnenlopen als ze het even niet meer trekken, meer sociale contacten willen of willen gaan focussen op hun kwaliteiten, in plaats van (alleen) op hun problemen. We werken met ervaringsdeskundigen die kennis hebben van de meest complexe vraagstukken. De pilot in Oss is erg succesvol, waarna Helmond volgde. Daarom rollen we dit concept nu verder uit in Noordoost-Brabant. In het Land van Cuijk, maar ook in Uden en Veghel.”

Zelfregiecoaching
Door en Voor werkt met geschoolde medewerkers - veelal vrijwilligers - die niet kijken naar het probleem maar naar de behoefte die iemand heeft. “Focussen op problemen gebeurt al in de reguliere hulpverlening. Daar krijg je een stempel en ga je vervolgens een traject in. Maar wie dat niet wil, kan ook kiezen voor laagdrempeliger steun, waarbij niet meteen in ‘probleem-oplossing’ gedacht wordt. Wij steunen mensen om het beste uit zichzelf te halen en te zoeken naar hun eigen oplossingen. Dat noemen we ‘zelfregiecoaching’. Daarbij gaan wij niet uit van iemands problematiek, maar van iemands mogelijkheden. De regie ligt altijd bij de persoon zelf. Door de laagdrempeligheid is het zeer geschikt voormensen die het WMO-loket en de hulpverlening mijden, maar wel wegkwijnen achter de geraniums met de gordijnen dicht. Daarnaast werken we bewust samen met GGZ, RMC Radius, huisartsen et cetera. Zij verwijzen mensen ook naar ons door.”

Ervaringsdeskundige
’Een van de ervaringsdeskundigen is Maurice Houterman. Hij heeft zelf een verleden op de straat. “Ik raakte mijn relatie kwijt en mensen waarvan ik dacht dat ze mijn vrienden waren, waren ook ineens weg. Ik had op dat moment erg graag een maatje gehad bij wie ik terecht kon”, vertelt hij. “Bovendien moest ik zelf het contact zoeken, maar via Door en Voor is die drempel weggenomen. Er zit iemand tegenover je die bekend is met je problemen en niet over je oordeelt. Voor cliënten is het heel belangrijk dat iemand een arm om je heenslaat, maar dat doet een professional van de GGZ niet. Verder is er een groep die niet naar het WMO-loket durft omdat ze bang zijn om ‘gek’ verklaard te worden. Dankzij Stichting Door en Voor kun je altijd bij één van onze medewerkers terecht, zonder bang te hoeven zijn voor een stempel of een traject aangepraat te worden. Wij zijn er echt om mensen op een laagdrempelige manier te ondersteunen.”

Spreekuur
Stichting Door en Voor houdt elke dinsdag van 13.00 tot 15.00 uur spreekuur in De Weijer in Boxmeer en elke vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur bij Cyou in Cuijk. Eleonoor: “Als de vraag groeit, willen we ook spreekuren beginnen in Grave en/of Mill.”
Ervaringsdeskundigen van Door en Voor zijn aanwezig op dinsdagmiddag (14.00 tot 16.00 uur) en woensdagochtend (9.30 tot 11.30 uur) in Eigen Herd, Rooijsestraat 32 in Uden. Daarnaast zijn ze te bereiken op tel 06-19622315. Elke vrijdagmorgen (van 10.00 tot 12.00 uur) is er ook spreekuur op twee locaties in Oss: Wijkcentrum De Hille aan de Looveltlaan 25 en Buurthuis Kortfoort, aan de Floraliastraat 93. En telefonisch zijn te bereiken via mob. 06-45965555 of 06-47138175. Meer informatie: www.doorenvoor.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant