Afbeelding

Foto van vroeger: Hemelrijk (of ‘Himmelrijk’)

Historie 2.063 keer gelezen

Al in de zestiger jaren werd er in buurtschap De Heikant zand gewonnen onder andere voor de aanleg van nieuwe wegen. Rond 1970 sloot de gemeente hiervoor een contract voor 15 jaren met de Veghelse Betoncentrale (VBC). De zandwinning werd in de volksmond Himmelrijk genoemd, een naam die daar al lang gebezigd werd. Bij het groter worden van de afgravingen en de waterplassen ontstond er illegale recreatie en overlast voor de buurtbewoners.

Voordat het genoemde contract afliep was de gemeente Uden bezig met de toekomst van het gebied. In 1983 benaderde Ton Derks de gemeente of hij bij Hemelrijk een camping mocht beginnen en of hij er dan de plas bij kon huren. Die camping mocht niet in verband met de geluidslijnen van vliegbasis Volkel. Hij paste zijn plannen aan en in 1986 begon hij er samen met zijn vrouw Gerrie met de exploitatie van een strandbad. Op de foto zien we het toenmalige paviljoen dat bestond uit twee oude klaslokalen. Inmiddels is Hemelrijk uitgegroeid tot een volwassen recreatiepark.

‘Hemelrijk: van zandafgraving tot recreatiepark’ is een hoofdstuk in het boekje Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden - deel 3. Door bijdruk zijn momenteel alle reeds verschenen delen 1 tot en met 6 weer te koop. Deel 7 verschijnt dit najaar.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op de website udenarchief.nl.

Heb jij een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar de redactie en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant