Aiden (voorzitter GSA), Rob en Tess (vicevoorzitter GSA). (foto's: Henk Lunenburg)
Aiden (voorzitter GSA), Rob en Tess (vicevoorzitter GSA). (foto's: Henk Lunenburg)
FOTO’S

Rob Jetten bezoekt Udens College: ‘Als ik me niet met klimaat en energie zou bezighouden, was ik vooral bezig met LHBTIQ’

Onderwijs 3.073 keer gelezen

UDEN | Het Udens College kreeg vandaag bezoek van minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten. Hij kwam langs bij zijn oude school op uitnodiging van leerlingen Aiden en Tess, die zich als voorzitter en vicevoorzitter van de Udense afdeling van Gender and Sexuality Alliance (GSA) inzetten voor acceptatie van LHBTIQ-mensen.

“Hij is er, hij is er!” Vol enthousiasme kondigt Aiden de wachtende leerlingen in de schoolbanken de komst van de 34-jarige politicus aan. De scholieren gaven zich op na een mail van Aiden, gericht aan de hele school: wie zou wel eens in gesprek willen gaan met Rob Jetten? “Het heeft wel zo’n 1,5 jaar geduurd geloof ik, maar nu is het eindelijk gelukt om er te zijn”, begint Jetten, nadat hij welkom is geheten. “Ik vind het heel gaaf om hier weer terug te zijn.” De oud-Udenaar zat van 1999 tot 2005 op het Udens College. In zijn examenjaar kwam hij uit de kast, één van de belangrijkste redenen dat Aiden hoopte dat hij langs wilde komen. Nadat er eerst gepraat wordt over zijn loopbaan tot politicus, zijn ministerschap en het klimaat, gaat de interesse van de leerlingen al snel uit naar het onderwerp LHBTIQ.  ”Ik ben voor 3 jaar minister voor Klimaat en Energie”, vertelt Jetten. “Aan het einde van die periode hoop ik er alles aan gedaan te hebben om de klimaatverandering af te remmen. Maar wanneer ik niet meer met klimaat en energie bezig zou zijn, zou ik vooral met LHBTIQ bezig zijn. Nederland stond voorheen altijd in de top 10 van Europese landen waar de rechten van LHBTI-personen goed geregeld zijn, maar is dit jaar in de ranglijst gezakt. Ik zou ervoor willen zorgen dat Nederland weer in die top 10 terugkomt.”

Uit de kast
De minister had een hele fijne tijd op het Udens College, geeft hij aan. “Maar het viel niet mee om uit de kast te komen. Er werd veel gescholden met ‘homo’ en ‘flikker’, waardoor ik het als iets slechts zag. Ook kende ik niemand anders die homo of lesbisch was, en ik wilde niet de eerste zijn die op school uit de kast zou komen. Ik deed mijn best om altijd een vriendin te hebben, als dekmantel, maar ook als een soort van hoop. Dan werd ik misschien wel echt verliefd op haar.” Als fanatiek sporter in een atletiekselectie waar een machocultuur heerste was het ook niet gemakkelijk om te gaan met de gevoelens waar alleen hij toen nog vanaf wist. “Gelukkig had ik twee goede vrienden die wel wat door hadden. Ik heb het aan hen het eerste verteld.”


GSA
De anekdotes klinken de aanwezige scholieren niet vreemd in de oren. “Sinds ik uit de kast ben gekomen word ik nog altijd nageroepen”, vertelt Aiden aan Jetten. “Jij ging in 2005 van deze school af, ik kwam er in 2017. Maar ook nu wordt het nog steeds niet heel erg geaccepteerd. Je zou juist verwachten dat er verbetering in zit.” Ze is zelf druk doende te werken aan die verbetering, zeker sinds de oprichting van de GSA 1,5 jaar geleden. De GSA bestaat uit een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden. Zo’n dertig leerlingen hebben zich bij de club aangesloten. “Het is fijn dat we iedereen een veilige omgeving kunnen bieden en uit te dragen dat iedereen kan zijn wie ze willen zijn.” Jetten: “Een groot verschil met mijn tijd op deze school is dat iedereen nu zichzelf durft te zijn in hoe ze eruit zien. In mijn tijd droeg iedereen hetzelfde. Ik word helemaal blij van het feit dat je lekker aantrekt wat je zelf aan wilt trekken.”

Overheid
Hoe het komt dat er nog steeds een gebrek aan brede acceptatie is, kunnen zowel de scholieren als Rob Jetten niet precies verklaren. Groepsdruk, onwetendheid, het thuisfront en angst zijn redenen die geopperd worden. “Het is heel belangrijk dat we vanuit de overheid meer goede lessen en ondersteuning bieden in bijvoorbeeld seksuele voorlichting, wat veel breder toegelicht zou moeten worden”, denkt Jetten. “Ik vrees alleen dat we niet teveel moeten verwachten van bovenaf (de overheid red.), dat gaat allemaal heel langzaam. Wat jullie hier doen met de GSA is al supergoed. Ik zelf gebruik gastbezoeken als deze, social media, televisie en de Tweede Kamer om LHBTIQ aandacht te geven.” Hij complimenteert een leerling om haar inzet mensen soms aan te spreken op nare opmerkingen over LHBTIQ-mensen. “Jij komt er wel!” Met die woorden sluit Jetten zijn bezoek af. Maar niet voordat er nog even wat selfies genomen worden natuurlijk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant