FOTO’S

Creatief programma voor jongeren Internationale Schakelklassen sfeervol afgesloten

  •   keer gelezen

UDEN | Afgelopen periode is er door Kunst en Spijs, MaakplaatsUden en dramadocent Anouk de Bruijn, allen gevestigd in ’t Handelshuys, samengewerkt door het aanbieden van een creatief jaarprogramma aan leerlingen van de Internationale Schakelklassen van ROC de Leijgraaf, nu KW1. Een creatief programma rond schilderen, koken/hapjes maken, drama en techniek (bouwen met karton aan de stad van de toekomst). Op vrijdag 24 juni vond een mooie feestelijke afsluiting plaats op ‘t Handelpleyn. 

MaakplaatsUden heeft het maakproces rond de stad van de toekomst ook verbonden aan de zeventien duurzame werelddoelen en aan wat jongeren en bewoners van ’t Handelshuys als voor hen relevant benoemen. Anouk de Bruijn, dramadocent, vond het een waardevolle ervaring. “Veiligheid en spelplezier zijn belangrijk in een dramales en gelukkig hangt er op de ISK in Uden al een veilige en positieve sfeer. In de theaterworkshops werd begonnen met theaterspelletjes om oogcontact en het plezier in samenspel aan te wakkeren. De jongeren hebben zelfgemaakte toneelscenes aan elkaar laten zien. Sommigen gingen direct vol enthousiasme en ideeën aan de slag en ontpopten zich tot talentvolle speler of regisseur. Anderen vonden het best spannend en keken de kat uit de boom. Maar of iemand nou een talent ontdekt óf aanvankelijk terughoudend is toch voor ‘publiek’ boosheid durft te spelen. beiden zijn bijzonder mooi om mee te maken.”

Vrijdag werd het programma afgesloten, met gemaakte hapjes, spontaan samen dansen en vooral ook met trots laten zien van hun verbeeldingen in karton en gemaakte zelfportretten. Verbinden met aandacht voor een groter geheel als kern van ’t Handelshuys, waar creativiteit en lef samenkomen. Daarbij was ook cultuurwethouder Harold van den Broek aanwezig. “Verrassend hoeveel talent en creativiteit er in deze groep jongeren zit”, zag hij. “Met geweldig mooie resultaten, zoals sprekende portretschilderijen, creatieve voorwerpen gemaakt van karton en het verzorgen van lekkere hapjes. Een feestelijke afsluiting met veel dansen, waar vooral de jongens op de dansvloer stonden, hoe mooi is dat. Ik heb vandaag tijdens de afsluiting van het creatief jaarprogramma, veel van deze jongeren niet alleen mogen ontmoeten maar ook met ze in gesprek kunnen gaan. De jongens en meisjes, hoe verschillend ook, voelen zich thuis en veilig in ‘t Handelshuys. Er heerst een ontspannen sfeer, je voelt en ziet dat de jongeren er zichzelf kunnen zijn, daardoor makkelijk kunnen uiten en creatief zijn. Ik was aangenaam verrast en heb kunnen zien dat ruim zestig jongeren uit verschillende oorlogsgebieden zoals Syrië en Irak, maar ook uit Polen deel hebben genomen aan jullie creatief jaarprogramma.” Het is daar nog ruim een week te zien.

Foto’s: Henk Lunenburg

Meer berichten