Foto: John Verkerk
FOTO’S

Eerste F-35’s geland op vliegbasis Volkel: ‘Grote mijlpaal’

  •   keer gelezen

VOLKEL | Na 5 jaar van voorbereiden zijn vanmiddag de eerste vier F-35’s op vliegbasis Volkel geland. De jachtvliegtuigen kwamen aan tijdens de oprichtingsceremonie, waarbij het Air Combat Command (ACC) werd opgericht.

Onder toeziend oog van vele genodigden en met de klanken van Orkest Koninklijke Luchtmacht ging de ceremonie rond de klok van 15.00 uur van start. Tegelijkertijd met de aankomst van de eerste vier F-35’s voor vliegbasis Volkel is het Air Combat Command (ACC) opgericht; een commando wat onder eenhoofdige leiding de ‘Airpower’ van vliegbasis Leeuwarden, het Air Operations Centre in Nieuw Milligen en vliegbasis Volkel bundelt en waar ook ter wereld kan worden ingezet voor vrede en veiligheid. Symbolisch werden daarom de onderdeelsvaandels van vliegbases Volkel, Leeuwarden en Nieuw Milligen aan de commandant Luchtstrijdkrachten teruggegeven. De scheidend commandanten van vliegbases Volkel en Leeuwarden deden diverse toespraken. “Dit is een heel bijzonder moment”, zei luitenant-Generaal Luyt na de overhandiging van de onderdeelsvaandels. “6 jaar geleden hadden we een droom. Een vergezicht van een andere luchtmacht, een blik op de horizon waarin we sneller en beter airpower kunnen leveren. We zijn enorm trots. We maken samen onze eigen toekomst mogelijk, en ik krijg er echt kippenvel als ik daaraan denk.” Hij bestempelt de twee gebeurtenissen, de officiële oprichting van de ACC en de introductie van de eerste F-35’s, als twee grote mijlpalen. “Hiermee treden we een heel nieuw tijdperk binnen. Maar voor de duidelijkheid: met de F-16-operaties zijn we nog lang niet klaar. De ‘Viper’ blijft een belangrijk werkpaard. Hoezeer we deze F-16’s nodig hebben, hebben we recent nog gezien met recente operaties aan de oostgrens.”

F-35’s
Later dit jaar zullen nog zes F-35’s neerstrijken op de Brabantse vliegbasis. De F-35’s worden ingedeeld bij het 313 squadron. Dit squadron is sinds begin dit jaar op vliegbasis Leeuwarden gestationeerd geweest om te leren werken met dit geavanceerde gevechtsvliegtuig. Op deze manier maakt het 313 squadron een vliegende start en kan er meteen samen met de al aanwezige F-16’s vanaf vliegbasis Volkel getraind worden.

Demonstratie
Niet iedereen was in een feeststemming in de omgeving van de vliegbasis. Voor de hoofdpoort van de vliegbasis demonstreerden demonstranten tegen onder andere militarisme, vervuiling, overlast en natuurlijk de kernwapens die op de vliegbasis zijn opgeslagen.

Meer berichten