Paul Rüpp legt de beoogde verlenging uit in een video.
Paul Rüpp legt de beoogde verlenging uit in een video.

Raad Maashorst spreekt over 4 weken verlenging crisisnoodopvang aan Boekelsedijk in Zeeland

Algemeen 1.645 keer gelezen

UDEN/ZEELAND | 4 weken verlening van de crisisnoodopvang aan de Boekelsedijk in Zeeland. Daarover spreekt het college van burgemeester en wethouders van Maashorst komende donderdag, 14 juli, met de gemeenteraad. “Wij vinden het onwenselijk en onmenselijk om mensen als pionnen over een bord te schuiven en elke twee weken in een bus te stoppen naar de volgende noodoplossing in een sporthal”,  aldus burgemeester Paul Rüpp. 

Aanleiding voor de beslissing van college is een concreet verzoek van staatssecretaris Erik van der Burg van Justitie en Veiligheid.  Er is nog steeds geen oplossing is voor het probleem van de opvang in Nederland. Daarom is door de burgemeester afgelopen week in een evaluatie-avond met de omwonenden van de opvang al aangekondigd dat de gemeente onder voorwaarden na wil denken over verlenging, ook gezien de positieve houding van de meeste omwonenden. Vrijdagmiddag 8 juli is daadwerkelijk een verzoek tot verlenging binnengekomen van de staatssecretaris. Dit verzoek is besproken met het college, en het wordt voorgelegd aan de gemeenteraad met een positief advies. Indien de gemeenteraad in meerderheid aangeeft voor verlenging open te staan, is het de bedoeling dat de opvang 4 weken langer in bedrijf blijft voor de mensen die er nu verblijven, dus tot en met woensdag 17 augustus. Dan gaat het over de huidige bewoners, mogelijk aangevuld met nieuwe asielzoekers passend bij deze groep, tot ongeveer 150 tijdelijke bewoners. “We weten dat er een kleine groep mensen is die hier op tegen is”, zegt Rüpp. “Toch is besloten met de gemeenteraad te spreken over 4 weken extra opvang. Er is een aantal redenen waarom wij hier aan mee willen werken. Allereerst: de staatssecretaris geeft aan dat deze groep na 20 juli opnieuw moet worden opgevangen in een tijdelijke locatie zoals een sporthal, omdat een permanente verblijfslocatie nog niet gereed is. Wij willen mensen niet als pionnen over een bord schuiven en elke twee weken in een bus stoppen.”

Geen overlast
Het gaat hier bovendien om een rustige groep die geen overlast veroorzaakt, volgens de gemeente. Rüpp: “Dat heb ik van veel medewerkers en vrijwilligers gehoord, ik heb het zelf geconstateerd tijdens de vele keren dat ik op het terrein aanwezig was, en ik het heb van de omwonenden gehoord tijdens de evaluatiebijeenkomst op 6 juli.” De staatssecretaris heeft aangegeven dat hij zichzelf een inspanningsplicht heeft opgelegd om de tijdelijke bewoners van de crisisnoodopvang in Maashorst na 17 augustus wél in een permanente opvang te huisvesten.

Bekijk hieronder de uitleg van Paul Rüpp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant