Wout Loeffen heeft zin en vertrouwen in de vierdaagse.
Wout Loeffen heeft zin en vertrouwen in de vierdaagse.

Wout Loeffen uit Odiliapeel loopt Nijmeegse Vierdaagse voor Huntington

Algemeen 654 keer gelezen

ODILIAPEEL | Huntington. Het is de ziekte die ervoor zorgt dat Wout Loeffen uit Odiliapeel besloot de Nijmeegse Vierdaagse te gaan lopen. Wout kwam door zijn vrouw in contact met de vierdaagse en samen liepen ze vele edities. Toen zijn vrouw de prognose van ziekte van Huntington kreeg, kwam dat samen lopen tot een eind. Maar Wout heeft de draad nu weer opgepakt.

“Bij mij bleef het kriebelen”, vertelt hij. “Ik ging in 2017 na ruim 35 jaar weer de vierdaagse lopen.” Inmiddels heeft hij die dertien keer gelopen en dit jaar wordt het de veertiende keer. En dat wordt niet zomaar een editie. “Ik ga dit maal weer voor het goede doel lopen, en wel voor het Campangeteam Huntington.”

Huntington
Huntington is een erfelijke ziekte, met een kans van 50 procent, die de hersens aantast. Mensontwaarding gaat van kwaad tot erger. De symptomen lijken op die van Parkinson, Alzheimer en ALS. Wout: “Dat betekent dat alles ongecontroleerd wordt. Van emoties tot bewegingen. Patiënten kunnen bijvoorbeeld ineens enorm boos worden, uit het niets. Het is een slopende ziekte.” Hij hoopt vooral meer aandacht te genereren voor de ziekte. “Huntington is te onbekend. De sterke erfelijke component maakt dat het in de familie een moeilijk onderwerp is. Er wordt te weinig over gepraat. De ziekte wordt letterlijk doodgezwegen door families en de omgeving.” Een genezing is er nog niet. Het Campangeteam Huntington financiert wetenschappelijk onderzoek naar een geneesmiddel. Stiekem hoopt Wout dat er een actie komt die Huntington echt op de kaart zet. “Het Campangeteam heeft veel geld ingezameld. Dat zijn vooral veel kleine donaties. Het zou fijn zijn als we één grote klapper konden maken.”
Er is ruim 4 miljoen voor nodig om het onderzoek verder te financieren. “Daarmee kunnen ze echt levens redden. Nu is het moment voor openheid, want er is werk aan de winkel. Om de taboe te doorbreken en de ziekte de wereld uit te helpen.”

Doneren
Aan de voorbereiding zal het in elk geval niet liggen. Loeffen heeft goed getraind voor de Nijmeegse Vierdaagse: ”Ik heb er vertrouwen in.” Wil jij meehelpen voor een mooi donatiebedrag? Dan kun je doneren via de website devierdaagsesponsorloop.nl en typ bij ‘Vul de naam in’: ‘Huntington’.


Doe jij ook mee aan de Nijmeegse Vierdaagse? Laat het ons weten!

De Nijmeegse Vierdaagse start dinsdag 19 juli. Ook uit de gemeente Maashorst doen uiteraard weer veel wandelaars mee.

Wij zijn op zoek naar jouw verhaal! Waarom doe je bijvoorbeeld mee en wat zijn je verwachtingen? Mocht je het leuk vinden onze lezers over jouw avontuur te vertellen, stuur ons dan een e-mail via redactie@udensweekblad.nl.

Foto’s
Ook vinden we het leuk als deelnemers ons foto’s toesturen van de sfeer. Wie weet zie je jezelf dan terug in de krant en op kliknieuws.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant