Twan en Martin, bedenkers van het Ujes Kersenbier. (foto: Ad van de Graaf)
Twan en Martin, bedenkers van het Ujes Kersenbier. (foto: Ad van de Graaf)

Nieuw: Ujes Kersenbier, ‘een echt streekproduct’

Algemeen 1.134 keer gelezen

UDEN | Van ‘tweede keus kersen’ wordt vaak jam of sap gemaakt. Maar, dachten Twan van den Berg van D’n Kersenpluk Uit Uden en Martin Ostendorf van de Osse Muifelbrouwerij, waarom maken we er ook niet een biertje van? En zo was het Ujes Kersenbier geboren.

“Een echt streekproduct”, noemt de trotse Twan het. Zijn kersen in een biertje gebrouwen door een toch wel behoorlijk grote naam als de Muifelbrouwerij. “Echt leuk! Als bestuurslid van de Maashorstboeren zijn streekproducten mijn ‘pakkie an’. Martin gaf aan dat hij graag een keer een goed kersenbiertje zou willen brouwen. Kersen uit Uden, een brouwerij uit Oss, en hop uit Wilbertoord. Daarmee hebben we een echt streekproduct!”

Geen verspilling
Als kersenboer die wel 24 verschillende soorten kersen oogst, probeert hij zo min mogelijk te verspillen. Daarom worden kersen die niet als eerste keus door de keuring komen, gebruikt voor het maken van andere producten. Denk bijvoorbeeld aan een kers zonder steeltje, die worden eruit gesorteerd.

Te koop
“Het is wel een écht biertje”, benadrukt Twan. “Mooi rood van kleur en heerlijk fris, fruitig van smaakt. Niet superzoet, wel erg lekker.” Ben je nieuwsgierig geworden? Het bier is onder andere te koop bij D’n Kersenpluk aan de Torenweg 2, bij Wijnhuis Uden, en de Muifelbrouwerij in Oss.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant