Afbeelding
Foto:

Gemeenteraad steunt verlenging crisisnoodopvang Oventje met vier weken

Politiek 547 keer gelezen

UDEN | Vanuit de gemeenteraad blijkt brede steun voor het besluit van het college van burgemeester en wethouders om de crisisnoodopvang bij Festilent met vier weken te verlengen. De raad kon niet stemmen over de beslissing, maar de aanwezigen bleken unaniem in hun steun. De verlenging duurt tot uiterlijk 17 augustus, de dag daarop start volgens de burgemeester de ontmanteling al.

Burgemeester Rüpp lichtte de beslissing toe aan de gemeenteraad. Eerder deed hij dit ook al in een video. Volgens de burgemeester was er bij de evaluatiebijeenkomst op het Oventje op 6 juli, waar 70 omwonenden aanwezig waren, “in algemeenheid een positieve stemming als het gaat over de opvang zoals we die hebben ingericht en zoals die nu verloopt. Een kleinere groep is fundamenteel tegen de opvang en die hebben dat ook geuit.” Rüpp benadrukt dat er sinds het begin is gezegd dat er vanuit de staatssecretaris mogelijk een verzoek zou komen tot verlenging. Dit bleek dus inderdaad zo te zijn. “Mensen zouden dan naar een volgende tijdelijke locatie moeten. Het is onwenselijk dat er met deze mensen gezeuld wordt. Als we het kunnen waarmaken en er is draagvlak dan hebben we liever dat ze hier in rust kunnen verblijven tot er een permanente opvang is”, aldus de burgemeester. Een voorwaarde die de gemeente stelt aan het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) is dat de bewoners die mogelijk nieuw arriveren bij de opvang wel in de doelgroep moeten passen: gezinnen die in een losse unit kunnen wonen.

Niet de vraag gesteld
Vanuit de SP en Voor de Dorpen kwam de vraag waarom er nooit concreet de vraag is gesteld of mensen voor of tegen voortzetting zijn. Rüpp: “Die vraag is bewust niet gesteld. Ik wil niet een stemming over mensen hebben. Ik wil een evaluatie met bewoners en daar meekrijgen wat het gevoel is onder hen. Dat gevoel was in grote mate positief. Het licht op mijn schouders om te zeggen, ‘ik neem deze beslissing’.” De burgemeester kreeg bij de constatering dat er voldoende steun is bijval van enkele raadsleden die ook bij de evaluatiebijeenkomst aanwezig waren. Janco Bethlehem van Forum voor Democratie, die zich eerder stevig uitsprak tegen de opvang, was niet aanwezig tijdens deze raadsvergadering.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant