Naast de natuur krijgt ook de historie van het gebied volop aandacht.
Naast de natuur krijgt ook de historie van het gebied volop aandacht.

Wandeling over Duits Lijntje, door Trentse Bossen en langs vliegbasis Volkel

  •   keer gelezen

UDEN | IVN Uden houdt op zondag 18 september een wandelexcursie over het Duits Lijntje, door de Trentse Bossen en langs Vliegbasis Volkel. De start is om 10.30 uur bij De Steltenberg aan de Houtvennen 1A in Volkel. Het traject is ongeveer 5 km lang en duurt zo’n 2,5 uur.

Naast de natuur krijgt ook de historie van het gebied volop aandacht. Het Duits Lijntje, dat nu een wandelpad is, kent een veelbewogen historie van ruim een eeuw. Tussen 1873 en 2004 werden afwisselend personen en goederen vervoerd over deze unieke oost-westverbinding. Leden van koningshuizen en tsarenfamilies reisden via het Duits Lijntje om elkaar te bezoeken. Nederlandse en Duitse pelgrims wisten hun weg te vinden naar bedevaartsplaatsen als Kevelaer en bezochten de processies in Boxmeer, Handel en Boxtel. De sneltreinen passeerden station Uden met een snelheid van 120 km per uur. De meeste lokale treinen stopten wel in Uden. Deze stoptreinen waren voor Uden erg belangrijk voor het goederenvervoer, in verband met de veemarkten, de kersenveiling en de kunstmestfabriek van Coenen & Schoenmakers. Het personenvervoer werd officieel opgeheven in 1951. In 1976 kwam er nog er één personentrein tot Uden; dat was de ‘Leutexpress’ (Carnaval).

Bossen
De Trentse Bossen (ook: Trentsche Bosschen) is een langgerekt bosgebied in de gemeente Maashorst en eigendom van deze gemeente. Het gebied is ongeveer 150 ha groot. De bossen maken deel uit van de ecologische hoofdstructuur van Nederland, die in verbinding staat met natuurpark Maashorst in het westen en de loofbossen bij Mill in het oosten.

Vliegbasis
In 1940 werd door Duitse troepen begonnen met de aanleg van een vliegveld bij de dorpen Volkel en Odiliapeel; een ‘Nachtlandeplatz’ voor toestellen van de Luftwaffe. De plek, nu bekend als Vliegbasis Volkel, werd uitgekozen vanwege de vlakke ligging en omdat er een spoorlijn lag.
De wandeling is niet geschikt voor rolstoel, rollator, buggy, scootmobiel en dergelijke. Aanmelden hoeft niet; deelname is gratis.

Meer berichten