Foto: Henk Lunenburg

Onthulling markeringen Liberation Route bij Britse Oorlogskerkhof

  •   keer gelezen

UDEN | Burgemeester Rüpp en Heleen Huisjes, bestuurslid LRE Foundation, onthullen aankomende zondag om 14.00 uur de Vectors of Memory in gemeente Maashorst. Dit zijn bijzondere markeringen op de internationale Liberation Route Europe. De onthulling vindt plaats bij het Britse Oorlogskerkhof in Uden en maakt deel uit van de herdenking van de bevrijding van gemeente Maashorst 78 jaar geleden.

De Vectors of Memory zijn onderdeel van de Liberation Route Europe. Dat is een internationaal wandelroutenetwerk van meer dan 10.000 kilometer langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

Markeringen in Maashorst
In gemeente Maashorst zijn inmiddels drie Vectors geplaatst. Ze zijn ontworpen door de beroemde Amerikaanse architect Daniel Libeskind. In Uden vertelt een grote Vector het verhaal van het Britse Oorlogskerkhof. Daar liggen omgekomen piloten en bemanningsleden begraven, afkomstig uit Groot Brittannië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Polen, van tijdens de Tweede Wereldoorlog neergeschoten geallieerde vliegtuigen. In Zeeland en Reek waren eerder al twee kleinere Vectors geplaatst bij de kerk (Zeeland) en de Rijksweg (Reek). Die verwijzen respectievelijk naar een neergestorte Britse Dakota en het tijdelijke verblijf van de geallieerden in het toenmalige hotel De Kleine Elft. LRE Foundation, initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, heeft voor het realiseren van deze Vectors of Memory nauw samengewerkt met het Mondriaanfonds, vfonds, Provincie Noord-Brabant, Brabant Remembers en Visit Brabant en de gemeente Maashorst (en haar rechtsvoorgangers).

Onthulling
De drie Vectors in gemeente Maashorst worden nu officieel onthuld bij de oorlogsbegraafplaats in Uden. De onthulling zal worden uitgevoerd door burgemeester Rüpp en Heleen Huisjes, bestuurslid LRE Foundation. Geïnteresseerde inwoners zijn welkom om de onthulling bij te wonen.

Meer berichten