Afbeelding

‘Siebengewald bevrijd’ trekt veel bekijks

Kunst en cultuur 334 keer gelezen
SIEBENGEWALD | De expositie ‘Siebengewald bevrijd’, die zaterdag werd gehouden in mfc De Klaproos in Siebengewald, bleek een schot in de roos. Tientallen inwoners, maar ook veel inwoners van grensdorpen aan beide zijden van de grens, namen de tijd om terug te blikken op wat er vooraf ging aan de bevrijding van Siebengewald op 27 en 28 februari 1945.

[image=302632]

Het was een drukke dag voor Rob Miesen, die organisator en samensteller van de expositie. Belangstellenden ‘sleurden’ hem van paneel naar paneel, waar hij tekst en uitleg mocht geven bij de foto’s, documenten en knipsels. Het was de bevlogen amateurhistoricus wel toevertrouwd, want hij is een kenner van de oorlogshistorie van Siebengewald en omstreken.
Het was een tententoonstelling met veel ‘Aha-erlebnissen’ voor de belangstellenden, die afgaande op de nummerplaten van de auto’s op de parkeerplaats en het Kleverlands taaltje, ook vanuit het Duitse grensland kwamen.
Voetje voor voetje schuifelden de gasten langs de borden, om soms zelfs met een loep alles goed te bestuderen. Begrijpelijk, want veel foto’s getuigden van forse schade door beschietingen en bombardementen, met name aangericht door terugtrekkende troepen van de bezetter. Ondertussen werden oorlogsbelevenissen, met name over de verplichte evacuatie begin november 1944, en eigen verhalen uitgewisseld.
De route eindigde bij een aantal oorlogsvoorwerpen, zoals kleding, een reiskoffer en een bevrijdingsspel. Het boekje ‘Met een stille traan, Siebengewald en de evacuatie 1944-1945’, een bundel van Rob Miesen met dagboekaantekeningen van mensen uit Siebengewald die moesten evacueren, gingen als zoete broodjes over de toonbank.

[image=302633]

Historie
Bij de bevrijding van de gemeente Bergen, in februari en maart 1945, was de bevolking geëvacueerd, en families waren vaak verspreid over het land. Pas in april en mei konden de meeste inwoners naar hun oorspronkelijke woonplaatsen teruggekeerd. Wat zij aantroffen, maakte een troosteloze indruk. Zo waren van de 1500 huizen er 1127 (75%) door oorlogsgeweld beschadigd, waarvan 400 zelfs totaal verwoest. Dat gold ook voor de kerken in Afferden, Siebengewald, Well en Wellerlooi. Ook zes scholen waren vernield, net als het kasteel in Well. Het kasteel Bleijenbeek was geheel verwoest. De boeren moesten niet alleen hun boerderijen en stallen opbouwen, ook hun veestapel was afgeslacht en afgevoerd naar Duitsland. Ook die moest opnieuw worden opgebouwd.
Herdenkingsactiviteiten
De expositie in Siebengewald was de eerste in een reeks van activiteiten in de gemeente Bergen, waarbij 70 jaar bevrijding wordt herdacht. Het herdenkingsprogramma is met steun van de provincie Limburg opgezet door plaatselijke organisaties.
In Well staat op 6 maart de bevrijding centraal. ’s Morgens wordt op basisschool Sint Vitus tijden de lessen verteld over 'Van overleven naar overlevering', ’s middag is het in mfc De Buun 'Treffe van dizze en gönne kant' en ‘s avonds is het mfc het vertrekpunt van een 'Belevingstocht'.
In de jachthut ‘Op den Hamer’ in Wellerlooi wordt op 12 april de powerpresentatie ‘Wellerlooi en de oorlog’ getoond en op 14 mei komt gedeputeerde Patrick van der Broeck naar het dorpsservicecentrum ‘Het Centrum’ in Wellerlooi om het nieuwe ‘Ommetje’ te openen. Tevens worden hier dan attributen van het Duitse en Britse leger uit de verzameling van Roy Nillesen en Twan Hegger tentoongesteld.
Leden van het archief ‘Aijen en Bergen Toen en Nu’ richten op 19 april in de Blokhut ‘Het Degensven’ van Jong Nederland in Nieuw-Bergen een fototentoonstelling in met veel documentatie over 'Oorlog en Bevrijding'.
Afferden gooit het op de muziek, want daar verzorgt fanfare Helpt Elkander op 2 mei een bevrijdingsconcert met de ruïne van kasteel Bleijenbeek als uniek decor. De reeks wordt op 4 mei afgesloten met een gezamenlijke gemeentelijke herdenking, die zoals elk jaar wordt gehouden bij het monument op de Hamert bij Wellerlooi.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant