Afbeelding

Zeldzame oehoe’s op doorreis in Uden beland

Opmerkelijk 117 keer gelezen
VOLKEL - Twee zeldzame oehoe’s (Bubo bubo) zijn woensdagmiddag gespot in de omgeving van het Billy Bird Park in Volkel. Martien van Dooren van Vogelwacht Uden was op dat moment een wandeling aan het maken op het park toen een viertal jongens hem attendeerde op een grote robuuste vogel in een van de bomen aan de rand van de recreatieplas. Er werd direct door een van hen gezegd “dat is een oehoe”. Van Dooren dacht in eerste instantie nog dat het om een buizerd ging.

[image=303115]

De uren daarna, tot aan de schemering, kwamen diverse vogelaars op deze bijzondere waarneming af. Al vrij snel werd een tweede exemplaar aangetroffen. Volgens Martien van Dooren lijkt het hier niet om ontsnapte exemplaren te gaan omdat het waarschijnlijk een koppel oehoe’s betreft. Vanwege het late tijdstip kon dit niet bij de omliggende vogelasiels of vogelparken worden geverifieerd. In de gemeente Purmerend heeft een agressieve oehoe de afgelopen weken voor veel ophef gezorgd omdat deze voorbijgangers lastigvalt. Waarschijnlijk gaat het daarbij om een ontsnapt exemplaar. Deze vogels vertonen onnatuurlijk gedrag. Oehoes hebben een beschermde status en kunnen tot 75 jaar worden.

Oorpluimen
De oehoe is een vogel die tot de verbeelding spreekt. Met zijn spanwijdte van ongeveer twee meter is het de grootste uil die in Nederland voorkomt. Zijn feloranje ogen, grote kop en oorpluimen vallen direct op. Het zijn roofvogels die een groot territorium hebben en graag stenige hellingen opzoeken om te broeden. Ze jagen voornamelijk op houtduiven, ratten, kraaiachtigen en egels. Sinds een aantal jaren broeden er enkele koppels in Gelderland en in een steengroeve in Zuid-Limburg. Hierbij zijn ook een aantal jongen succesvol groot gebracht.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant