Afbeelding

Eerste koelbus op zonnepanelen in Oss

Zakelijk 76 keer gelezen
OSS/UDEN - Hij ziet er uit als een normale Mercedes-Benz Sprinter bedrijfswagen. Maar als je goed kijkt, zie je op het witte dak een donkere spiegel liggen die de zonnestralen gretig incasseert. Het is de eerste op zonne-energie gekoelde bus die in de regio rondrijdt. Hij wordt toegevoegd aan het wagenpark van Euromeat in Oss. Maandag vond de sleuteloverdracht plaats bij Mercedes Van den Akker in Uden.

[image=304141]

Het ondernemersechtpaar Ronnie en Marlou Jongenelen van Euromeat in Oss werd eind vorig jaar uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar in Berghem. Ze kwamen dat jaar meermaals op televisie en maakten deel uit van de FD Gazellen als een van de driehonderd snelst groeiende bedrijven in Nederland. Met de aanschaf van de eerste koelbus op zonnepanelen in de regio werken ze hard aan hun ambitie als duurzame ondernemer.

Goed gekoeld
Euromeat is gevestigd aan de Angelenweg in Oss en levert vlees, vis en gevogelte aan de horeca. Het is belangrijk dat deze producten goed gekoeld bij klanten aankomen. Volgens verkoopadviseur Eric de Blaauw van Mercedes Van den Akker rijdt de bus met zonnepanelen als een normale Sprinter. "De wagen is uitgerust met een accupakket die wordt geladen door de zonnepanelen. De koelinstallatie in de laadruimte haalt zijn energie uit de accu. De accu is zo groot dat wanneer de zon even niet schijnt, hij genoeg voorraad heeft opgebouwd om toch te kunnen blijven koelen. Staat de wagen langer stil, dan kan hij eenvoudig worden aangesloten op het elektriciteitsnet om toch schoon te kunnen worden opgeladen. Tijdens het rijden merk je niets van deze ingebouwde innovaties."

Zekerheid
Zekerheid is belangrijk voor Ronnie Jongenelen. De wagen legt per dag ongeveer 700 kilometer af. Hij vertrouwt naar eigen zeggen al jaren op de betrouwbaarheid van de Sprinter. Ook de nieuwe koelwagen op zonne-energie zal volledig worden onderhouden door Mercedes Van den Akker. Sinds vorig jaar heeft de dealer ook een vestiging in Oss. Op deze manier kwam Eric de Blaauw in contact met de Osse horecaslager. Ze spraken onder meer over de duurzame ambities van Jongenelen. "Bij elke investering die we doen, kijken we of dat op een milieubewuste manier kan. De aanschaf van deze nieuwe Sprinter is mede mogelijk gemaakt door subsidies en fiscale regelingen. Dat maakt de investering extra aantrekkelijk. Op den duur willen we de rest van het wagenpark ook gaan vervangen door koelbussen met zonnepanelen."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant