Afbeelding

Gertrude Vissers: 'alternatief voor GGZ'

Zakelijk 634 keer gelezen
UDEN - Burn-out, hyperventilatie, spanningsklachten, depressiviteit, psychosomatische klachten enz. Bijna iedereen kent tegenwoordig wel iemand die met een of meer van deze klachten te maken heeft. In elk geval zitten de wachtkamers bij huisartsen vol met mensen die graag verlost worden van gedachten als; ik ben niet goed genoeg, ik moet presteren, er wordt van mij verwacht dat …., ik mag geen nee zeggen want anders …., wat moet ik in hemelsnaam doen om te ontsnappen aan dit gevoel. Makkelijker gezegd dan gedaan, aldus Gertrude Vissers, MA en erkend analytisch therapeut, die in haar praktijk voor dieptepsychologie een alternatief biedt voor de gebruikelijke verwijzingen naar de GGZ.

[image=305270]

Gertrude Vissers helpt als dieptepsycholoog mensen zich bewust te worden van de onbewuste drijfveren die het leven zo sterk bepalen. Dieptepsychologie is dus een heel andere manier van klachten benaderen dan de cognitieve gedragstherapie dat doet. Niet van buitenaf maar van binnenuit.
“De hedendaagse prestatiemaatschappij waarin aanpassen aan, hoge productiviteit, materie en de uiterlijke belevingswereld al decennia lang op de voorgrond treden, leidt bij steeds meer mensen tot psychische klachten waarvoor professionele hulp wordt gevraagd. Geheel volgens de huidige 'wetenschappelijke' instelling en het huidige tijdsbeeld worden veel psychische klachten behandeld vanuit de cognitieve gedragstherapie. Het is relatief goedkoop, kortdurend, gestructureerd en gericht op het heden en de toekomst. Het behandeld vooral symptomen ofwel het bewuste gedrag en niet de onderliggende onbewuste oorzaken die juist erg sturend zijn en bewuste keuzes ondermijnen. Analytische Therapie daarentegen is gebaseerd op dieptepsychologie en richt zich juist op de onderliggende oorzaken en daarmee op het totale aspect van de menselijke psyché. Dus niet alleen op datgene waarvan we ons bewust zijn, maar juist ook in dat overgrote deel waarvan we ons niet bewust zijn, het ‘ troebele’ onbewuste.”

[image=305271]

Resultaat
“De ideale cognitieve therapeut heeft zijn/haar doel bereikt als de patiënt weer normaal kan functioneren in de maatschappij, terug is in het gezin, terug gaat aan het werk; de dieptepsycholoog streeft er naar dat elk individu zichzelf echt leert kennen en daardoor grip op het leven krijgt en de juiste keuzes voor zichzelf kan maken. Het gaat dus niet automatisch om aanpassen en weer aan het werk gaan (al is dat meestal wel het geval), het gaat om trouw zijn aan jezelf onder álle omstandigheden. De vrijheid voelen om degene te zijn die je feitelijk van binnen al was, maar die je niet durfde te zijn. Dát is geluk, dat is de zin van je leven. “
“Uit onderzoek blijkt dat de cognitieve gedragstherapie in 40% van de gevallen werkt. Zeker op de korte termijn. Anderzijds betekend het ook dat in 60% van de gevallen niet het beoogde resultaat wordt bereikt. Dieptepsychologie op haar beurt is (nog) niet op resultaten onderzocht en zonder voor mijn ‘eigen parochie’ te willen spreken ben ik van mening dat er in veel gevallen meer en betere resultaten worden gerealiseerd door dieptepsychologie. Het is intensiever, het duurt langer, gaat dieper maar de resultaten zijn uiteindelijk blijvend. Slachtoffers van seksueel misbruik, lichamelijk en of geestelijke mishandeling om maar wat voorbeelden te noemen, behoeven mijn inziens een intensiever traject. “

[image=305272]

Zorgpakket?
“Psychische zorg binnen de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ wordt vergoed via de basisverzekering mits er is voldaan aan de voorwaarden van de verwijzing. Echter steeds meer verzekeraars vergoeden mijn therapie grotendeels wanneer men aanvullend verzekerd is voor alternatieve geneeswijze.
Omdat ik vind dat mensen met psychische klachten wat te kiezen moeten hebben en nu standaard worden doorverwezen naar de GGZ, ben ik bereid om mensen die n.a.v. dit interview meer willen weten over dieptepsychologie en mijn aanpak te informeren, telefonisch of via een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Het is vervolgens aan hen om dan te kiezen voor de aanpak die het beste bij hen aansluit.”

Voor meer informatie kunt u terecht bij Gertrude Vissers, MA, www.gertrudevissers.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant