Afbeelding

‘Een ontdekkingstocht naar een nieuw leven’

Gezondheid 304 keer gelezen
UDEN - Vriendinnen brachten haar naar het ziekenhuis, waarna bleek dat ze een dubbele longontsteking had. Door accuraat optreden van de arts, kreeg ze direct de juiste antibiotica en wees het bloedonderzoek Q-koorts uit. Nu, acht jaar na de besmetting zijn de gevolgen nog dagelijks merkbaar.

[image=305313]

Debbie Pasman is boos, teleurgesteld, gefrustreerd en onzeker. “Jaren heb ik rondgelopen met vage klachten. Als moeder van vier kinderen, een eigen bedrijf en een actief sociaal leven, heb je het altijd druk. Omdat we vier kleine kinderen hadden, besloten mijn man en ik dat ik fulltime moeder zou zijn. Dat zou de druk van de ketel moeten halen. Maar de vermoeidheidsklachten bleven aanhouden en werden eigenlijk alleen maar erger. Gewrichtsklachten, hormonale- en depressieve klachten ontwikkelden zich. Ik herkende mezelf niet meer.”

Toeval
In 2014 kwam Debbie in contact met een Q-koorts patiënt. De klachten van Debbie en deze patiënt kwamen overeen. Voor Debbie viel het kwartje, nu wist ze het zeker, ze heeft ook Q-koorts. Nooit had ze geweten dat haar vage klachten allemaal een gevolg waren van de besmetting. Na grondig onderzoek in het ziekenhuis in Den Bosch, was daar de diagnose QVS. Daarmee meldde ze zich bij Q-support, waar ze momenteel de cursus ‘QVS, hoe ga je daarmee om?’ volgt: “Ik hoop er zo achter te komen wat mijn grenzen zijn, dat ik weer vertrouwen kan krijgen in de toekomst en een stukje eigenwaarde en trots kan vinden. Een ontdekkingstocht naar een nieuw leven.”

Q-support
Q-support begeleidt en adviseert Q-koortspatiënten bij de belemmeringen die zij dagelijks door de besmetting ondervinden. Die doen zich op verschillende gebieden voor: behandeling, werk, inkomen en juridische vraagstukken. Verder stimuleert Q-support onderzoek naar de ziekte Q-koorts. Voor meer informatie: http://www.q-support.nu.

Informatiebijeenkomst
Op 14 en 15 april organiseert Q-support informatiebijeenkomsten voor Q-koortspatiënten en hun familie, voor professionals en overige belangstellenden. Aan deze avonden werken verder artsen en de patiëntenbelangenorganisatie Q-uestion mee. Op dinsdag 14 april in Cultureel Centrum ’t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel en op 15 april in het Bernhoven Ziekenhuis aan de Nistelrodeseweg 10 in Uden. Deelname is kosteloos. De avonden beginnen om 19.00 uur (zaal open vanaf 18.45 uur).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant