Afbeelding

Lezing over bedevaarten gaat niet door vanwege te mooi weer

Column 80 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

Vorstenbosch heeft groot tekort aan lilliputters. Ravensteinse schrijver van het boek “de uitsmijter” houdt de deur open voor een vervolg. Bejaarde streaker uit Eerde wint op Floriade 1e prijs voor mooiste droogboeket. Tja, het kan aan mij liggen, maar vind jij de laatste tijd de nieuwsberichten ook niet volstrekt verknipt? Ik vraag me serieus af, of het allemaal echt waar gebeurd is.

Nou moet ik toegeven, ik heb sowieso overal vragen over. Altijd al gehad. Toen ik een jaar of 8 was, zei mijn vader tegen me dat ik niet overal vragen over moest stellen, dat sommige dingen gewoon zijn zoals ze zijn. Ik dacht daar even over na en vroeg toen, “waarom dan?” En zo stel ik mijn hele leven vragen: Leek Maddam Tussaud eigenlijk wel op zichzelf? Hoe ervaren dove mensen een pijnlijke stilte? Hoe bang werd de eerste mens toen hij de hik kreeg? Nou ja, ga maar door. En het zijn echt niet allemaal voor de hand liggende vragen. Kun je een mimespeler wakker maken met een luchtgitaar?

Ik heb zelf het idee dat het wel nut heeft, het stellen van vragen. Op Madagaskar is de pest opgedoken. Sinds vorig jaar augustus zijn er al zo’n 50 mensen aan de bacterie bezweken. Iedereen slikt dat bericht voor zoete koek, maar ik zet er, wellicht als enige, vraagtekens achter. Ik heb namelijk alle films nog eens bekeken, maar wat blijkt? Geen pest te zien, niet in Madagaskar 1, niet in Madagaskar 2 en ook niet in de laatste. Zo zie je maar. Niet zelden word je wat op de mouw gespeld. Zo las ik dat komende zondag de lezing van cultuurhistoricus en ere-knoeris Gerard Rooijakkers in de Udense Kruisherenkapel niet door zal gaan omdat, zo laat de organisatie weten, “blijkbaar in deze dagen van mooi weer en vakantie de belangstelling te klein is”. Oh ja? Heeft het echt niets met het onderwerp “De Bedevaart” te maken? Kom op, tijdens de laatste Brabantse bedevaart liep bisschop Bekkers nog voorop, in zwart wit.

Tot slot nog een klein vraagje: Doet jou het symbool voor procenten, het % tekentje, ook aan een vrouw in een autogordel denken? Of ben ik weer ’s de enige?

En wenst U mij ook een fijn weekend?

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant