Afbeelding

MRSA-besmetting in Bernhoven

Gezondheid 131 keer gelezen
UDEN - Ziekenhuis Bernhoven heeft een opnamestop ingesteld voor de afdeling chirurgie (B3-West), nadat bij een van de patiënten de MRSA-bacterie is aangetroffen. Ook bij een medewerker is de 'ziekenhuisbacterie' gevonden.

[image=291345]

De Dienst Hygiëne en Infectiepreventie heeft alle protocollaire maatregelen genomen die bij een dergelijke situatie horen. Er is zo beperkt mogelijk uitwisseling van patiënten, personeel en goederen tussen deze afdeling en andere afdelingen in het ziekenhuis. Bezoek heeft instructies de handen te desinfecteren en het ziekenhuis zo snel mogelijk te verlaten om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden.
Alle patiënten en medewerkers die op de afdeling verblijven of werkzaam zijn, worden benaderd om een kweek af te nemen. Waarschijnlijk is vrijdag 22 mei meer bekend over mogelijk verdere verspreiding van de MRSA-bacterie. Dan wordt ook bekeken of eventueel aanvullende maatregelen nodig zijn.
Op de afdeling chirurgie geldt een opnamestop. De geplande opnames worden zo veel mogelijk opgevangen op een andere verpleegafdeling.

Achtergrond MRSA
De MRSA-bacterie is verminderd gevoelig voor de standaard antibiotica en komt als 'ziekenhuisbacterie’ met name voor buitenlandse ziekenhuizen. Intensief contact tussen patiënten, verpleging, artsen en andere medewerkers die patiënten behandelen vormt een risico voor overdracht van de bacterie. Als iemand met MRSA besmet is, zal deze besmetting slechts zelden een infectie veroorzaken. Omdat MRSA buiten het ziekenhuis meestal wordt verdrongen door gewone huidbacteriën, hoeft men er buiten het ziekenhuis geen rekening te houden. In het ziekenhuis komen echter relatief veel infecties voor en krijgt de MRSA door antibioticumgebruik soms juist de overhand boven de gewone huidbacterie. Dit is de reden dat er een aantal maatregelen genomen worden, die alleen op het ziekenhuis zijn gericht.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant