Afbeelding

Keus architect nieuwbouw UC valt op Bonnemayer

Onderwijs 351 keer gelezen
UDEN - Bonnemayer Architecten wordt de architect van de vernieuwbouw van de sector havo/vwo van het Udens College. De keus viel vorige week op het Udense bureau na een uitgebreide selectieprocedure in samenspraak met de gemeente. De daadwerkelijke bouw kan naar alle waarschijnlijkheid starten medio 2016.

[image=262280]

Bij de vernieuwbouw van het Udens College wordt de komende jaren een deel van de havo/vwo locatie aan de Schepenhoek vervangen door nieuwbouw. Het nieuwe gebouw komt op het terrein van de school, maar niet op dezelfde plaats als het onderbouw gebouw dat vervangen gaat worden. Het oude gebouw blijft in gebruik tot de nieuwbouw klaar is.
De afgelopen periode heeft het Udens College in samenspraak met de gemeente Uden, medewerkers en leerlingen het Programma van Eisen opgesteld en de principes vastgelegd voor het energie-ontwerp van het nieuwe gebouw.
“Wij willen een duurzaam schoolgebouw, dat energiezuinig is met een zo aangenaam mogelijk klimaat voor leerlingen en medewerkers. Verder moet het natuurlijk de mogelijkheden bieden voor het onderwijs dat ons voor de toekomst voor ogen staat: onderwijs dat leerlingen meer uitdaagt en beter aansluit op wat leerlingen kunnen en willen. Dat vraagt om een stimulerende, flexibele en veilige omgeving, om méér dan standaard klaslokalen,” zegt UC-bestuurder Theo Bekker.
De ambitie om een duurzaam gebouw neer te zetten, zorgde voor een extra uitdaging voor de vier architectenbureaus, die uiteindelijk hun ontwerp mochten presenteren. ‘Normaal gesproken start je bij nieuwbouw bij de architect en wordt de uitvoering voor een groot deel bepaald door zijn ontwerp”, zegt oud-bestuurder Wiel Sporken, die het proces rond de vernieuwbouw van de school leidt. “In dit geval was de eis, dat de visie van de architect aansloot bij de principes van het energie-ontwerp, bijvoorbeeld ten aanzien van het gebruik van materialen. Dat maakte dit selectieproces wel bijzonder.”
Bonnemayer kwam over de hele linie gezien als het sterkste architectenbureau uit de bus. Het bureau is blij met de opdracht: “Het is een enorme kans en een uitdaging om vorm te geven aan de ontwikkeling van vernieuwend voortgezet onderwijs“, aldus Niels Peters van Bonnemayer, “en dat in een duurzaam energiezuinig gebouw waarin de gebruikers, leerlingen en medewerkers, echt centraal staan.” .
In een brede Bouwraad denken medewerkers en leerlingen verder mee over de inrichting van de school. Zij zijn straks immers degenen, die daar dagelijks vele uren gaan doorbrengen. Het streven is dat de vernieuwbouw klaar is voor de start van het schooljaar 2017-2018.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant