Afbeelding

Dixie Swing & Jazz Band viert 25-jarig bestaan

Muziek 213 keer gelezen
UDEN – Edo Stouten, toen nog directeur van Bonduelle Nederland, vertelt over het onstaan van ‘zijn’ Bonduelle Swing Commercial Band dat na zijn pensioen Dixie Swing & Jazz Band
werd. Het begon allemaal met spontaan samen spelen tijdens een barbecue op een mooie zomeravond in Uden. Er kwam zo maar de vraag wie er een muziek instrument kon bespelen. “Tot mijn verrassing bleek dat we een formatie Dixielandspelers bij elkaar hadden.” Dat is nu 25 jaar geleden, maar de band is nog volop actief.


[image=266318]

Wat gebeurde en na die barbecue?
“Ik kreeg toen al het idee om een Bonduelle Jazz Band op te zetten, die sympathie zou kweken voor het merk Bonduelle, voor de consumenten, klanten en zakenrelaties. Maar ook voor de Bonduelle medewerkers. Zeg maar een soort trait d’union tussen groenten en muziek en commercie.”

En is dat gelukt ?
Ja dat heeft zijn uitwerking niet gemist. Uiteindelijk is de inspiratie van de jingle ‘De verassende groente van vandaag’ daaruit voort gekomen. En wie kent die niet ?

Had de band veel optredens?
“In de eerste jaren vooral in Nederland. Amsterdam was de eerste keer in de Kersentuin van Joop Braakhekke in december 1988 en vervolgens in veel meer plaatsen. Later ook in België, Frankrijk en Duitsland. Maar het hoogtepunt was toch wel ons optreden in New Orleans, de oorsprong van de Dixieland Jazz. We speelden op de Natchez-Boat on the Missisippi en in het Palmcourt restaurant en tenslotte in the First European Jazz Club in de Bourbonstreet . Fantastisch. Weinig Europese orkesten kunnen dit ook vertellen. Het voelde als een moslim die naar Mekka ging. Eens in je leven moet je het hebben gedaan.”

Wanneer is de naam veranderd?
“De eerste 20 jaar zijn er weinig wisselingen geweest. Daarna gingen er mensen verhuizen. Vandaag kent de band nog twee spelers van het eerste uur, Dan Hoevenaars de pianist en ikzelf. Toen ik startte met mijn nieuwe levensfase en Bonduelle overdroeg aan mijn opvolger, stopte ook de sponsoring. Eerst kozen we voor de Dixie Swing Band maar afgekort is dat de DSB Band . Nou DSB in die tijd had niet zo’n geweldig imago, dus werd er Jazz band aan toegevoegd.”

Is de speel- stijl nog steeds zoals in het begin?
“Gelukkig maakt Dan Hoevenaars, onze pianist nog steeds deel uit van de band. Hij is de bewaker van de muzikale erfenis en sound van de band met zijn muzikale talenten en theoretische kennis is hij de bewaarder van de muzikale ervaringen en speel- stijl van de band.”

Wanneer treden jullie weer op?
“Ik nodig iedereen van harte uit op het jaarlijkse Nieuwjaars Concert bij Tante Pietje in Uden zondag 5 januari van 16 tot 19 uur. Onder de titel New Orleans Jazz en gratis Cajun Cuisine kan iedereen horen dat de slogan van de band ‘the swing is everything’ nog steeds in hoge mate van toepassing is. Begroeten en ontmoeten op deze eerste zondag van het nieuwe jaar is een middag waarbij de bezoekers elkaar het beste toewensen voor het nieuwe jaar. Met een drankje en blije swing en als toegift een Cajun Cuisine buffet, wordt het een onvergetelijke start van het nieuwe jaar.”

[image=266319]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant