Afbeelding

‘Jongens vinden vrouwenvoetbal leuk’

Sport 85 keer gelezen
UDEN - “Jongens vinden vrouwenvoetbal leuk en interessant”, vertelt Sophie van de Burgt, maar dat was vroeger wel anders. “Meisjes konden bij voorbaat niet voetballen”, weet Ria Ceelen nog. “We moesten vaak een beetje achteraf voetballen of heel vroeg”, herinnert Ria van den Acker, maar de waardering voor damesvoetbal is nu groot, weet Tonny van Dijk: “Het komt nu zelfs op televisie.”

[image=266756]

Tegenwoordig zijn het ‘vrouwen’ die voetballen, maar veertig jaar geleden waren het ‘dames’ die bij UDI’19 aansloten. Een bedrijfsteam van lingeriefabriek Iduna kreeg het aanbod onder de UDI-vlag te gaan voetballen toen de KNVB officieel met damesvoetbal begon, in die tijd nog een absolute mannensport. “Als jongens al kwamen kijken, was het meer voor de meiden dan het voetbal”, vertelt Ria Ceelen die begin jaren tachtig lid werd. “Ik moest wachten tot ik 14 was voor ik bij het voetballen kon. Tegenwoordig mag je op je zesde bij het voetbal. Het niveau was toen dan ook stukken lager.”
“We waren al wel een beetje professioneel bezig”, vertelt Tonny. “Maar wel met veel lol en gezelligheid. Als we verloren, ging het nog tien minuten over de wedstrijd, maar daarna was het altijd prijs. En als er iemand jarig was, dan was er gebak. We grepen alles aan dus het was altijd feest.” Dat is het grote verschil meent ook Ria Ceelen: “Mannen kunnen nog uren doorpraten over de wedstrijd of die voorzet die niet aankwam, maar bij de dames gaat het snel over de dagelijkse dingen.”

Meer dan voetbal
De dames van UDI hielden ook van dingen naast het voetbal. Uitstapjes, paaseieren zoeken, Sinterklaasavonden of dat toernooi in België: “Alles kan in België”, lacht Ria van de Acker. “Tot midden in de nacht. Om twee uur ’s nachts ging de veldverlichting aan en voetbalden we een interland!”
De dames waren op het veld ook best lief voor elkaar, vindt Tonny. “Ik kijk vaak voetbal op tv en denk: wat zijn ze gemeen. Dat zie je bij vrouwenvoetbal niet.”
Of dat nu nog zo is? Sophie glimlacht: “Mannen doen agressiever. Wij kunnen ook gemeen uit de hoek komen, maar doen meer dingen onderhuids.”
Opvallend is ook natuurlijk dat er bijna altijd een mannelijk coach is. “Van een vrouw wil je minder snel iets aannemen”, denkt Tonny die ook graag voetbal op TV kijkt. “Zondagavond om zeven uur ben ik niet voor de televisie weg te branden.”
De emancipatie van vrouwenvoetbal lijkt compleet. “Jongens joelden en jouwden bij het damesvoetbal”, herinnert Ria Ceelen, maar nu niet meer, weet Sophie. “Ze kijken nu heel serieus naar ons voetbal.”

Veertig jaar vrouwenvoetbal bij UDI’19 wordt zaterdag 18 januari gevierd met onder meer een reünie. Opgeven hiervoor kan bij Ria Ceelen-Dekkers via 06-22894803. Kijk voor meer informatie op facebook of www.udi19.nl.

[image=266759]

[image=266758]

[image=266757]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant