Afbeelding

Feest voor UDI'19-vrouwen

Sport 38 keer gelezen
UDEN - Bij voetbalclub UDI'9 viel er wat te vieren. De vrouwenafdeling van de Udense club bestond 40 jaar. Om die reden was er zaterdag feest op Sportpark Parkzicht met toespraken, spelletjes en ‘s avonds een ‘knalfeest’.

[image=267117]

Leidster en regelaar Ria Ceelen weet het nog precies: "Het vrouwenvoetbal is voortgekomen uit cafévoetbal. Jong en oud speelden door elkaar. Er was geen structuur. Dat is nu wel anders. Voetbal voor vrouwen is een van de snelst groeiende afdelingen bij de KNVB. UDI'19 telt drie seniorenteams en zeven jeugdteams. Allemaal meiden die er voor kiezen om te gaan voetballen omdat ze dat leuk vinden. We maken er samen een mooie dag van."

Erkenning
Lisanne van Zanten speelt al geruime tijd in het eerste team. “We verdienen erkenning. We trainen keihard twee maal per week en leven serieus naar onze wedstrijden toe. Als je ziet hoe de media aandacht is toegenomen en er in de eredivisie ook een vrouwen competitie is. Dat geeft aan dat onze sport niet meer uit het totale voetbalplaatje is weg te denken. We spelen in de tweede klasse en staan op een vijfde plek. We krijgen nu meiden over die al vanaf jeugdige leeftijd voetballen. Dat verschil ga je merken. En steeds meer jonge meisjes gaan voetballen, dat gaat doorwerken op den duur.” (Foto's Peter Kuijpers)

Springlevend
Voorzitter Paul Rüpp constateerde dat vrouwenvoetbal een belangrijk onderdeel vormt bij zijn club UDI'19. Om 14.00 uur opende de UDI’19-preses de dag en hij deed dat stijlvol zonder microfoon op het kunstgrasveld. Rüpp had zijn huiswerk goed gedaan en wist te vertellen dat de eerste officiële voetbalwedstrijd tussen damesteams ooit al in 1924 werd gespeeld door de vereniging OVV uit Oostvoorne. Daarna werd het vrouwenvoetbal verbannen. Pas in 1971 is voetbal voor vrouwen door de KNVB weer in ere hersteld. De meest jonge deelnemers aan de spelletjesmiddag kregen geen rode oortjes van al die mooie retoriek. Ze begaven zich met veel passie richting het levend tafelvoetbal, ringlopen, beerschieten en het blindvoetballen. De meidenafdeling van UDI’19 is springlevend en dat wilden ze weten ook.

[image=267120]

[image=267119]

[image=267118]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant