Afbeelding

Op avontuur langs de Maas

Opmerkelijk 55 keer gelezen
BEUGEN – Elk jaar worden er nieuwe wandelroutes bedacht, maar de route die Nico Gerrits uit Beugen heeft ontwikkeld mag toch wel uitzonderlijk worden genoemd. Het Maaspad, zoals zijn langeafstandswandelroute heet, volgt namelijk het volledige stroomgebied van de Maas in Nederland. In mei moet het in gebruik worden genomen.

De bedenker hoopt dat het net zo’n populair langeafstandswandelroute wordt als het bekende Pieterpad (492 km), waar veel wandelaars zich al aan hebben gewaagd.
Het was ook juist tijdens het wandelen van het Pieterpad dat bij Nico Gerrits (55) het idee voor het Maaspad opborrelde. “Het fascineerde mij om zelf een wandelpad te ontwikkelen, dat net als het Pieterpad een mooi stuk Nederland doorkruist. Omdat het wandelen langs water mij altijd heeft geboeid, kwam ik al snel bij het idee om een wandelpad langs de Maas te ontwikkelen.”
Vanaf de bron in Frankrijk (935 km) was te ver, en dus koos hij voor het 417 km lange traject over Nederlands grondgebied. Anderhalf jaar puzzelde hij, tot hij het traject definitief had. De avontuurlijke route voert niet alleen langs de Maas en de rijke en gevarieerde natuur tussen het krijtland en het zeestrand, maar ook door bekoorlijke dorpjes en (vesting)stadjes waar historie bijna letterlijk kan worden opgesnoven. “Ik ben er helemaal blanco in gestapt, maar als ik nu naar onze route kijk, is het voor 80 procent een aaneenschakeling van delen van regionale wandelingen.” Er gaat 40 km over Belgisch grondgebied en een stukje door het Duitse grensland.
Bij vertrekpunt Café De Greune Mert in Eijsden krijgt elke wandelaar twee flesjes Maaswater, om in de geest van het gezegde water naar de zee te dragen. Eén om te houden, het tweede om na voltooiing van de struintocht bij Rockanje in zee te gieten. En wie behouden het eindpunt bereikt, krijgt ook nog een heus certificaat.

[image=267218]

Omdat ‘Ontzorgen & Onthaasten’ in de beleving van Nico centraal staan, heeft het Maaspad ‘ankerpunten’. Zo zijn het start- en eindpunt bij horecabedrijven en zijn er onderweg twintig vaste halteplaatsen, waar de wandelaar kan overnachten. Ook aan een praktische aansluiting met openbaar vervoer is gedacht. Net als het Pieterpad is de route in delen te lopen.
Dankbaar is Nico voor de hulp van Ellen Gerrits-Brienen (geen familie), die hem hielp bij het zoeken naar geschikte overnachtingadressen. Ellen, die met haar man in Beugen groepsaccommodatie De Vilt runt, benutte haar netwerk en ervaring en dat resulteerde in afspraken met de pleisterplaatsen. “De hotels of bed & breakfastadressen zijn ingesteld op wandelaars”, vertelt Ellen. “Het zijn ook onze ‘Aanspreekpunten’, want als ze zelf zijn volgeboekt, regelen ze een alternatief overnachtingadres.”
Nico Gerrits benaderde de 32 gemeenten die tussen Eijsden en Rockanje worden doorkruist, en ondervond overal bijval en enthousiasme. “Ze dachten zelfs mee en zo heb ik de route op sommige punten kunnen verbeteren.” Ook Erik Ronnes, wethouder van Boxmeer en Ambassadeur van het Land van Cuijk, is enthousiast over het Maaspad. In het bijzonder de moderne digitale structuur spreekt hem aan. “Wat wij proberen is het Land van Cuijk op de kaart te zetten. Dit is een uitgekiende mogelijkheid om meer mensen kennis te laten maken met onze plaatsen en prachtige natuur.” Behalve door Boxmeer, voeren de etappes 9 en 10 van het Maaspad ook door de buurgemeenten Cuijk, Gennep en Bergen.
Mensen die meer over het Maaspad willen weten, kunnen een mailtje sturen naar info@maaspad.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant