Afbeelding

Gevraagd: duurzaam evenwicht

Politiek 27 keer gelezen
SINT ANTHONIS – De gemeenteraad van Sint Anthonis stelt tijdens zijn vergadering op 27 januari de Structuurvisie Buitengebied vast. En hoewel plannen van een bedrijf met vee worden getoetst aan het Bestemmingsplan Buitengebied, geeft de Structuurvisie wel een indicatie of een bedrijf met koeien, varkens of pluimvee zich straks nog kan ontwikkelen op de huidige locatie.

In de aanloop naar de behandeling van de visie roeren veehouders en burgers zich volop. Tijdens de vorige week gehouden Commissievergadering werden stevige schoten voor de boeg gelost. Met de verkiezingen in aantocht, lijken de messen extra te worden geslepen voor een scherp debat. Het moet resulteren in duurzaam evenwicht.

[image=267212]

Knelpunten
Dat de veehouderij één van de belangrijkste economische pijlers is in de gemeente Sint Anthonis, dat maakte Jos Verstraten, voorzitter van de gemeentelijke ZLTO-afdeling, de raadsleden duidelijk tijdens een bustour langs een viertal bedrijven. “De agrarische sector is hier core-bunsiness. Wij hopen dat de raadsleden de toekomstperspectieven van onze bedrijven op waarde schatten.”

[image=267213]

De ZLTO-voorman wees er onderweg op dat sommige bedrijven ‘op slot’ worden gezet, omdat het bedrijf is gevestigd in een deelgebied – ook als er voldoende afstand is tot de meest nabije woning - waar het verkeerslicht feitelijk op rood staat. Hij doelde met name op deelgebied 6, het gebied rond de vier oude kernen Sint Anthonis, Wanroij, Oploo en Ledeacker met 200 agrarische bedrijven. “Je praat wel over 40 procent van de bedrijven in onze gemeente”, aldus Verstraten.
In een inspraakreactie op de Structuurvisie bepleit de ZLTO dat veehouders geen bedrijfsontwikkeling moet worden ontnomen, maar dat deze bij uitbreiding wel moet voldoen aan de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) en wat Verstraten de ‘Omgevingsdialoog’ noemt. Wethouder Wouter Bollen, die ook deelnam aan de bustour, wees erop dat bedrijven met plannen op de grens van twee gebieden, worden getoetst aan beide gebieden. “Wij zijn niet voor het stil leggen van de sector. Wij zeggen: creëer regels en doelen waaraan de sector moet voldoen.”

Minder dieren
Wim Verbruggen, bestuurslid van de Milieuvereniging Land van Cuijk (MLvC), kon de bustour waarderen maar liet er geen misverstand over bestaan dat zijn belangengroep in zet “op minder koeien, minder varkens en minder kippen in het Land van Cuijk”. Hij wees er op dat Sint Anthonis tot de meest veedichte gemeentes in Brabant hoort. “We willen de sector niet stil leggen, maar ergens moeten we een grens trekken.”
Daarnaast bepleit Verbruggen dat elke vorm van veehouderij grondgebonden moet zijn, “of het nu eigendom of pacht is”. In een inspraakreactie keert de milieuvereniging zich tegen grootschalige mestverwerking en tegen nieuwvestiging van intensieve veehouderij, behalve herplaatste bedrijven in deelgebied 1 (tussen Landhorst en de Middenpeelweg). In totaal onderscheidt de gemeente Sint Anthonis overigens zes deelgebieden.
Het college heeft zes aanpassingen gedaan naar aanleiding van de 86 inspraakreacties die het mocht ontvangen van agrarische ondernemers, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Daarnaast is er een aantal ambtshalve aanpassingen doorgevoerd.
Het is nu aan de gemeenteraad om zoals wethouder Bollen het na de bustour zei “Tot een goede gemene deler te komen”. Dat gebeurt op maandag 27 januari, wanneer de Structuurvisie op de agenda staat van de raadsvergadering. De aanvang is 19.30 uur.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant