Afbeelding

Vogels

Column 30 keer gelezen
Columnist Hans Tervoort is een prototype Bosschenaar: grôte bek, klein hartje, bedenkt concepten voor reclames, is docent Nederlands, organiseert ludieke evenementen, zingt als L.Vis, danst met de Dansmari’s, zingt en schrijft bij de Foe Jong Bende, houdt van een biertje, van zijn vriendin Irene en van zijn kinderen Nadine, Jasmijn en Kees. Reacties op deze column mogen naar .

[image=224619]

Afgelopen weekend was het weer zo ver: de nationale tuinvogeltelling. Wat heb je daar voor nodig? Natuurlijk een tuin maar ook een verrekijker, eventueel een vogelgids en een half uur, want zo lang moet je tellen om een juiste schatting te krijgen. Hoe gaat dat in zijn werk? Je gaat achter een raam zitten en gaat vogels zitten tellen. Waarom niet ìn de tuin? Dat lijkt mij een stuk praktischer maar dat kan natuurlijk niet want anders ben je zelf een vogelverschrikker en komen de vogels niet in je tuin zitten. Natuurlijk moet je heel goed opletten dat je niet dezelfde vogel telt dus kun je niet even naar het toilet gaan of een kopje koffie halen want dan denk je dat je weer een tjiftjaf ziet terwijl je die al eerder geteld had.
Ik ben ook achter mijn raam gaan zitten, thermoskan koffie naast me, vogelgidsje om door te bladeren want ik ben niet zo goed in vogels, verrekijker binnen handbereik en maar wachten. En wachten... een vetbol ophangen, vinden ze lekker... Niets. Zangzaad... niets... geen een vogel! Bleek het eigenlijk te warm te zijn dus komen die vogels helemaal niet op voedsel af!

Toen ben ik met mijn verrekijker de stad in gegaan. Kijken of ik daar binnen een half uur wat
tegenkwam. Weinig gewone vogels maar wél heel veel vreemde vogels! Op het Kerkpleintje zag ik twee tortelduiven elkaar knuffelen. Daar had ik geen verrekijker voor nodig. Later hoorde ik nog dat die ene Merel heette en die andere Mees dus die rekende ik er ook bij. Vier. Bij een slager op het Fonteinpleintje zag ik dat de blinde vinken in de aanbieding waren, er lagen er wel tien. Daar passeerde mij ook nog een vreemde snoeshaan dus de teller stond op vijftien. Toen ik echter langs het stadhuis liep, kon ik de tel niet meer bijhouden: de ene dove
kwartel na de andere en als klap op de vuurpijl een dozijn schijtlijsters. Den Bosch telt veel rare vogels...
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant