Afbeelding

‘Lief van die Nederlanders’

Opmerkelijk 23 keer gelezen
UDEN- “Hoe de oorlog verliep, dat weten we wel, maar van de vluchtelingen wisten we niets”, vertelt de Belgische Nette. Dat er vier dorpsgenoten uit Kapelle-op-den-Bos bijna honderd jaar geleden naar Uden gevlucht waren vanwege de eerste wereldoorlog, is dan ook nieuw voor haar en haar klasgenoten.

[image=267739]

Dat er een Belgische vluchtelingenkamp in Uden was, is trouwens ook voor veel Udense scholieren nog onbekend. “Waar was dat in Uden?”, is de vraag die Jacques Brouwer krijgt. “En is er nog iets van te zien?”
Jawel, industrieterrein Vluchtoord, dat weten ze wel, maar daar zijn geen restanten: “Er gaat wel een monument komen!”, weet Jacques die meehelpt aan de herdenking '100 jaar na Vluchtoord'. Het bezoek van de Belgische scholieren die een uitwisseling hebben met het Udens College, is de aftrap van de activiteiten.

Op de vlucht
Met hondenkar, fiets of paardenkar zonder paard sloegen de Belgen op de vlucht voor de Duitsers en op de zandgronden van Ede, Nunspeet en Uden bouwde Nederland complete dorpen om ze op te vangen. Echt leuk was het er niet. Twee jongens van 14 jaar gingen daarom weer terug naar hun dorp in België. “Maar ze kwamen terug naar Uden, met een vriendje”, vertelt Jacques. “De erwtensoep was hier lekkerder.”
Wat zou de Belgische Luca gedaan hebben?
“Me aanpassen, want het moet. In het vluchtelingenkamp was het beter dan daar buiten.” Guus uit Boekel moet er niet aan denken.
“Ik kan nog geen dag zonder mijn mobieltje leven, laat staan om daar te leven.”
Er stierven ook veel vluchtelingen, weet Jacques te vertellen.
“Waaraan gingen de meesten dood”
“De pest”, roept een meisje.
“Da’s de middeleeuwen!”
“Oh, ja”, baalt het meisje en ook tbc is het niet, maar wel de Spaanse griep die een paar jaar geleden ook weer in Nederland heerste.
Is het belangrijk om over Vluchtoord te leren?
Luc vindt van niet. “Maar het is wel interessant om te weten. Leuk om te weten hoe mijn opa leefde. Het liefst zie er een film over, maar als ik de maquette zie en de foto’s dan krijg ik ook een beeld in mijn hoofd.”

Expositie
Wellicht dat veel meer Udenaren straks en goed beeld van Vluchtoord krijgen, want er komt een reizende tentoonstelling die ook in Ede en Nunspeet te zien is. In februari 2015 is Uden aan de beurt, precies 100 jaar nadat het vluchtoord geopend is.
De Belgen bleven vier jaren, de Belgische scholieren drie dagen en het bevalt ze prima: “In België gaan ze weleens tekeer tegen die Nederlanders”, weet Luca. “Maar ik ben tot nu toe alleen nog maar vriendelijke mensen tegen gekomen.”
Ze kijkt geboeid naar de maquette.
“Wat zijn dat voor zwarte stokjes?”
“Pompen,” antwoordt Jacques.
“Tankstations!”, lachen de Udense scholieren, maar het water was toen natuurlijk veel belangrijker. Luca is onder de indruk van de eetzalen, de barakken, de kerk het ziekenhuis, dat er 814 baby’s geboren zijn en dat dat allemaal kon in Uden.
“Dat is lief van die Nederlanders!”

[image=267740]

[image=267738]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant