Afbeelding

'Steentje bijdragen aan veilig zwemmen'

Sport 14 keer gelezen
OSS – Steeds minder kinderen gaan op zwemles. Dat merken zwemvereniging Arethusa, het Golfbad Oss en de Reddingsbrigade Oss. Arethusa komt daarom met het idee om jaarlijks 25 kinderen tussen de 5 en 8 jaar uit Oss en omgeving gratis zwemles met diplomagarantie te geven en krijgt daarbij steun van de twee andere partijen. "We kunnen zo een steentje bijdragen aan het veilig kunnen zwemmen van alle kinderen."

[image=268019]

"Het aantal leden met zwemles is harder teruggelopen dan had gemoeten", aldus John van Bakel, voorzitter van Arethusa. "De crisis was de belangrijkste reden die bij ons naar boven kwam. Ook is er een demografische reden, want er zijn minder kinderen." Arethusa gaat een loterij opzetten in samenwerking met SupportActie, een onderdeel van de Grote Club Actie. De leden van de Osse zwemvereniging gaan loten verkopen voor dit doel. Een lot kost 5,50 euro per maand, gedurende een jaar. Er wordt elke drie maanden een trekking gehouden, waarbij de hoofdprijs een auto is. Van de inkomsten gaat 80 procent naar de vereniging die dit geld gebruikt om de gratis zwemles aan te bieden. Stichting Leergeld selecteert de kinderen die de ondersteuning het hardste nodig hebben.

Verantwoordelijkheid
Ook het Osse Golfbad merkt na de streep door het schoolzwemmen dat het aantal aanmeldingen voor zwemles afneemt. Zo wordt er in de toekomst mogelijk een groep geschrapt, laat algemeen directeur Peter Jongsma weten. "Het blijkt dat niet iedereen de lessen kan betalen. Wij ondersteunen Arethusa en zien een gat waar we in springen." De drie partijen gaan bij de gemeente Oss bekijken of er ‘potjes’ zijn waarmee zwemlessen gefinancierd kunnen worden. Jongsma: "Maar als er geen middelen zijn, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen en zelf actie gaan ondernemen."

Doden
De Reddingsbrigade Oss hoopt dat het aantal zwemlessen in de toekomst weer toe gaat nemen. "Je hoort namelijk steeds vaker verhalen over een verdrinkingsdood in het open water", aldus voorzitter Alphons Bakker. "Minder kinderen halen hun zwemdiploma en missen in het water de vaardigheden." De Koninklijke Nederlandse Zwem Bond is op de hoogte gebracht van het initiatief. De pilot wordt met veel interesse gevolgd door de bond en krijgt mogelijk een vervolg in andere steden. Meer informatie over deze actie is te vinden op www.arethusa.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant