Afbeelding

Kantongerecht: ‘Liefst culturele bestemming’

Kunst en cultuur 24 keer gelezen
BOXMEER – “Het Kantongerecht verdient een passende functie in de Boxmeerse samenleving. De inwoners hebben er belang bij dat het gebouw voor Boxmeer behouden blijft en een goede bestemming krijgt.”

“Daarom roepen wij iedereen met een goed idee op zich bij ons te melden.” Dat zegt Daan Schijffelen, bestuurslid van de Historische Kring Land van Cuijk.

[image=268124]

Herbestemming
Door herverdeling en schaalvergroting raken zowel panden van de overheid als van particulieren leeg en vragen om een herbestemming. Een daarvan is het Kantongerecht aan het Wilhelminaplein, waarvan de gerechtelijke functie sinds 1 januari 2013 is opgeheven. Het fraaie monumentale pand is eigendom van Het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB).
“De gemeente Boxmeer is de eerste gerechtigde het monument te kopen. Maar dan moet er ook een goede bestemming en sluitende exploitatie mogelijk zijn”, stelt Schijffelen. Hij hoopt dat de gemeente Boxmeer gebruik maakt van de mogelijkheid om – met subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - een haalbaarheidsonderzoek in te stellen.

Oproep
“Het is de hoogste tijd om alle initiatieven te bundelen en in een rondetafelgesprek met betrokkenen uit politiek, wetenschap en bedrijfsleven ideeën en plannen te ontwikkelen”, vindt Schijffelen. Om de stilte te doorbreken, roept de Historische Kring iedereen op met suggesties te komen. “Wat ons betreft krijgt het een sociaal-culturele functie. Pas als dat niet lukt, kan het nog op de markt worden gebracht.”
De amateurhistoricus wijst op een voorzet van zijn collega Herman Jan Van Cuijk, die begin vorig jaar opperde om in het pand een ‘Informatiecentrum met VVV en museum’ te vestigen. Boxmeer heeft een enorme rijke historie om te presenteren aan een breder publiek. Neem de Maasheggen, de Boxmeese Vaart en de Metworstrennen. “Dat is een voorstel. Maar wij zijn benieuwd welke plannen er nog meer leven.”
Iedereen die een idee of suggestie heeft voor het gebruik van het pand, kan dit melden bij de ‘Historische Kring Land van Cuijk’. Stuur een e-mail naar daan@schijffelen.com.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant