Afbeelding

Kostuums voor 'Dorp aan de rivier' gezocht

Column 29 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=165262]

Tijdens mijn voorstelling lag van de week iemand te snurken. Gruwelijk gênant. Toen ik hem wakker gilde met een bits “Hé mafkees, doe dat thuis! Je kunt hier niet zomaar gaan liggen slapen!”, antwoordde hij met een giftig “Inderdaad, maar als je nou wat zachter praat, gaat me dat best lukken!” En mijnheer snurkte verder. Tja, als cabaretier moet je een brede rug hebben. Ook memorabel was: “Mijnheer van de Veerdonk, ik ben met mijn man naar uw theatershow geweest en we hebben echt 3 kwartier enorm genoten!” “Nou, bedankt voor het compliment, mevrouw …alleen duurde mijn voorstelling wel 2 uur!” En wat dacht je van: “Goh Mark, ben jij al 54 jaar? Da’s bijna net zo oud als je grappen!” Ik hou me dan op de vlakte. Niet dat dat helpt hoor. Want meestal gaan ze dan direct over op beledigende opmerkingen over mijn woonplaats. “Hé, jij woont toch in Slabroek? Dat is toch dat buurtschap waar de mooiste meisjes met vijf kinderen wonen van heel Nederland? Waar het enkel op maandagmorgen frisser ruikt omdat dan net de destructor van Rendac is langs geweest. Nou, ben er maar trots op!”

Ook daar lig ik niet wakker van. Nee, waarschijnlijk zijn dit soort lolboeken nooit in ons moderne Slabroek geweest. Oké, vroeger, zo’n 70 jaar geleden hadden ze bij ons geen korstje kaas om hun kont te krabben. Geen riool, elektriciteit of tv. Het enige spelletje dat men kende was de familie-quiz “Waar komt toch die stank vandaan?” Als Johny Jordaan even was vastgelopen met het schrijven van een smartlap kwam hij altijd even op Slabroek langs. En daarna ging hij telkens jankend met een kop vol inspiratie weer huiswaarts. Maar goed, dat is allemaal verleden tijd. Nee, Slabroek-centrum heeft sinds kort een heuse brievenbus, een joekel van een notariswoning en laatst hadden we op de Slabroekseweg zelfs een echte file (toen de Nistelrodeseweg was afgesloten). Nee, we horen er inmiddels helemaal bij.

Maar sommige mensen kunnen het niet laten. Komende zomer speelt in Lith het openluchtstuk “Dorp aan de rivier”. En ze zoeken nog kostuums van voor 1940. Van de week viel bij alle Slabroekers een uitnodiging in de bus om als figurant mee te doen. Of we dan wel onze “dagelijkse kleding”” aan wilde trekken. Maar nee Lith, ons krijg je niet op de cast!
Een open en luchtig weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant