Afbeelding

"Is wildernis Maashorst een goudmijn"

Column 28 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=58437]

Om te beginnen wil ik even zeggen dat ik dit niet schrijf om eens lekker te zeuren. Zo ben ik niet. Ik zat laatst met mijn neef Niko naar een documentaire over Mali te kijken. Je zag een moeder die iedere dag vele kilometers naar een waterput liep om voor haar kind water te halen. Terwijl we haar met een enorme waterpot op haar hoofd door de woestijn zagen ploeteren, mopperde Niko; “Heeft ons mam nooit gedaan voor mij, met een krat op d’r kop op en neer naar de slijter.” Maar nogmaals, zo ben ik niet. En zeker vandaag niet, want het is Valentijnsdag dus wil ik alleen maar lieve dingen zeggen en doen. (Vorig jaar heb ik mijn vriendin een ringetje gegeven. De inscriptie zei ze nooit te zullen vergeten. Gelukkig voor haar was dat “made in Taiwan” ook makkelijk te onthouden.)

Maar goed, terzake nu, anders ben ik al klaar met deze column voor ik wat heb gezegd. Ik wil me allereerst even afmelden voor het Wilderniscafé van komende donderdag in Markant Uden. Ik moet namelijk werken, maar misschien is er iemand zo vriendelijk om de onderstaande zaken even aan de orde te stellen. Alvast bedankt. Dat Wilderniscafé slaat op die spectaculaire natuurfilm die vorig jaar in de bioscoop draaide? En die kant willen ze in de Maashorst nou ook op: “Jurrasic Parc tussen Oss en Uden”. Nou geniet ik dagelijks van die Schotse hooglanders daar in het begrazingsgebied, maar wist je dat die uitheemse beesten door Staatsbosbeheer worden geleast? Je vraagt je wel af, hoeveel dat kost en welke Schotse koeienboer daar op binnenloopt. En wat haalt het nou eigenlijk uit? Precies op de plek waar ik er iedere dag zo’n 50 zie grazen, moest afgelopen jaar een graafmachine een hectare opgekomen berken en prunes wegschuiven. Hoe hoog moet de veedruk wel niet zijn, willen die beesten nut hebben. En nou willen ze dus ook edelherten en wilde zwijnen het park injagen? Echt handig, voor recreërende moeders met kinderwagens. Er lopen nou ook al paarden. Levensgevaarlijk. Maar heb je zelf een paard dan kun je er niet in. De bordjes “onbegrensd paardrijden” slaan waarschijnlijk op de onbegrensde kwaadheid die die bordjes bij ruiters opwekken want je moet buiten blijven met je knol. Komende donderdag: Ergerniscafé!
Oei, nou heb ik alsnog zitten zeiken. Was niet de bedoeling. Verliefde Valentijnsdag allemaal.

Een wild weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant