Afbeelding

‘Menschen med disleksie zein nied dom!’

Onderwijs 49 keer gelezen
CUIJK – In hun examenjaar moeten de leerlingen van 5 havo en 6 vwo een profielwerkstuk maken. Onlangs presenteerden zij hun bevindingen ten overstaan van anderen. De havoleerlingen Lisa van Zuijlen en Lisanne Rutten maakten er eentje over de aanpak van dyslexie in Cuijk; Ibrahim Ulag en Mutalip Nazli over het zuiveren van water.

[image=268986]

‘Menschen med disleksie zein nied dom!’, prijkt met grote letters op de kaft van het profielwerkstuk van Lisa van Zuijlen en Lisanne Rutten. De voorkant wordt opgesierd met letters die door elkaar staan. Het tweetal ging op bezoek bij zeven basisscholen en beide vestigingen van het Merletcollege in de gemeente Cuijk om te onderzoeken wat zij doen met dyslexie. Lisanne: “Daaruit bleek dat ze allemaal werken met het dyslexieprotocol. Er wordt op scholen veel aandacht besteed. We hebben de scholen vragenlijsten laten invullen en mensen geïnterviewd.”
Lisa vult aan: “Daaruit bleek dat alle scholen op dezelfde manier het protocol volgen. Bij de intakegesprekken wordt gevraagd of de ouders het hebben, dan volgt soms al onderzoek in groep 1. Maar meestal wordt het voor het eerst ontdekt wanneer kinderen in groep 3 zitten. Landelijk heeft 3,7% van alle kinderen dyslexie. De getallen in Cuijk komen overeen met dat percentage.”
Kinderen met dyslexie krijgen meerdere hulpmiddelen aangereikt. “Er zijn apparaten (tekstpen) die tekst omzetten in spraak”, weet Lisanne. “Of ze mogen een toets mondeling doen. Ook zijn er stickers die ze op hun toetsen kunnen plakken, zodat de leraar er rekening mee kan houden bij het nakijken.” Lisa besluit met een conclusie: “Voor kinderen op de middelbare school is hulp of begeleiding niet meer gratis. De kosten kunnen oplopen tot 4000 euro. Helaas kiezen ouders er dan soms voor om die hulp stop te zetten.”

Waterzuivering
Ibrahim Ulag en Mutalip Nazli maakten een profielwerkstuk over waterzuivering. Daarvoor brachten zij een bezoek aan de waterzuivering in Haps. Vervolgens kregen zij de uitdaging om een meegekregen watermonster zelf te zuiveren. “Ons doel was rioolwater terug te brengen tot de kwaliteit van oppervlaktewater dat normaal door de waterzuivering weer in de Maas wordt gepompt”, zegt Mutalip. “Dat is ons gelukt door een speciale filter te maken, waardoor we de gifstoffen (fosfaat, nitraat en ammoniak) uit het water hebben kunnen halen”, voegt Ibrahim toe.

Profielwerkstuk
Een profielwerkstuk is een ‘meesterproef’ voor examenleerlingen van vmbo, havo en vwo. Elk – in dit geval – duo krijgt 80 uur om een uitgebreid werkstuk te maken over een onderwerp uit hun gekozen profiel (Nederlands, scheidkunde, etc.).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant