Afbeelding

Gejuich en gejoel bij debat op de Leijgraaf

Politiek 49 keer gelezen
VEGHEL – Vijf studenten van ROC de Leijgraaf in Veghel tekenden voor de organisatie van het jongerendebat op hun school. Leerlingen van de school verzonnen zelf de stellingen die gingen over het alcoholverbod op carnavalswagens, het wel of niet toelaten van een coffeeshop in Veghel, of de gemeente verantwoordelijk is voor het regelen van stages en over de wachttijden voor huurwoningen voor starters.

[image=269803]

In de aula van de Leijgraaf kondigen de gespreksleiders, student Brandon Versantvoort en jongerenwerker bij Vivaan, Maarten Bevers, de vertegenwoordigers van de politieke partijen aan. Theo Raijmakers (CDA) krijgt de vraag naar aanleiding van de CDA-slogan ‘we houden contact’ of hij wel op Facebook en Twitter zit, aan Anita Oerlemans van Partij Oerlemans wordt gevraagd of haar partij een 'SP-light' versie is en Harry van Rooijen krijgt van Versantvoort een halter in zijn handen gedrukt en mag namens de VVD laten zien hoe ‘sterk’ hij is, met een knipoog naar het motto: VVD voor een sterk en stoer Veghel. Als alle partijen voorgesteld zijn, kan het debat beginnen.

Zwemdiploma
‘Wat heeft uw partij in de afgelopen periode gedaan voor jongeren?’ Marc Nouwen (DDB) haalt het jongerencentrum aan, zijn reden om als jongere de politiek in te gaan en de samenwerking met Hart voor Veghel in het verruimen van de openingstijden van café’s in de Veghelse horeca. Anita Oerlemans stelt dat zij het belangrijk vindt dat het schoolzwemmen terug komt. Versantvoort haakt daar bijdehand op in: “Het gaat over wat u voor jongeren betekent heeft, wij hebben ons zwemdiploma allemaal al.” VVD streeft naar goed onderwijs en wil het behoud van het horecastraatje benadrukken. Riny van Rinsum (HVV) wijst op het project Jongeren op Gezond Gewicht, wat ook in de leeftijdscategorie van deze jongeren een aandachtspunt blijft. De meeste leerlingen steken een groene kaart omhoog op de vraag of er in Veghel een coffeeshop zou moeten komen. De partijen zijn het over het algemeen met elkaar eens. Dat het geen zaak van de gemeente is en dat een particulier initiatief goed gereguleerd zou moeten worden. Nellie van Eijk zegt dat de SP er geen ‘stickie, uh, stokje’ voor zou steken en Robert Elbertse (TEL) is er kort over: “Waarom niet?”. Wat feller worden het publiek en de politieke partijen als het gaat over de wachttijden voor huurwoningen voor starters. “Dit is echt een ramp! In de afgelopen dertig jaar zijn er in totaal honderd huurwoningen bijgekomen. Bouwen voor mensen met een gewoon loontje, en dat zijn jullie als jullie straks van school komen, zat er niet in. En dan zijn ook de wachttijden afgelopen jaren enorm toegenomen.” Het betoog van Anita Oerlemans levert gejuich uit het publiek op.
Een niet al te verrassend beeld ontstaat in het publiek als de stelling ‘Verbod van alcohol op wagens verpest carnaval’ wordt voorgelegd. Een enkel rood velletje papier gaat aarzelend de lucht in. Riny van Rinsum: “Ik vind het zielig, al die groene kaarten. Je hebt alcohol toch niet nodig om plezier te maken?” Een luid boe-geroep is het antwoord van de studenten. Raijmakers (CDA) snapt het wel, als oud-prins zijnde dat een pilsje bij carnaval hoort. “Maar het verbod, daar staan we achter. Het gaat nu eenmaal om de gezondheid.” Van Rooijen (VVD) geeft ook toe liever een biertje te drinken dan wortelsap, maar ook zijn partij is voorstander van de regel. Oerlemans verbaast zich erover dat jongeren zoveel drinken terwijl ze weten hoe slecht het voor ze is. “Wees zuinig op jezelf!” Paul Cuppen (DDB) vindt na jaren wagens bouwen ook dat een biertje erbij hoort maar dat kan volgens hem ook ná de optocht. “Het is helaas landelijk beleid.” Elbertse (TEL) ziet het probleem niet zo: “Er zijn dit jaar weer meer wagens die meedoen, dus die blijken er niet zoveel last van te hebben.”

'Goed beeld gekregen'
In het publiek zit Lars (22). Hij gaat zeker wel stemmen, evenals zijn klasgenoten die hij om zich heen verzameld heeft. “Ik heb in ieder geval een beeld gekregen. Sommige partijen vallen al af”, zegt hij na afloop van het debat. Hij was van tevoren niet van plan om de partijprogramma’s erop na te kijken, maar denkt daar inmiddels anders over. “Je trekt door de bekendheid toch meer naar de landelijke partijen, maar ik ga nu wel naar de programma’s kijken.” Waarom hij gaat stemmen? “Het is een gemiste kans als je niet gaat!”, antwoordt Lars.

[image=269804]

[image=269805]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant