Afbeelding

'Van hut naar krot' op ROC de Leijgraaf

Onderwijs 50 keer gelezen
VEGHEL – In het commandocentrum op ROC de Leijgraaf verschijnt het ene na het andere nieuwsbericht van op het scherm. Er loopt een dame rond met een camera en er wordt driftig getypt op laptops. Er wordt gesproken over krottenwijken, vluchtelingen en kinderarbeid. Het is het klaslokaal op het ROC te zijn waar medewerkers van Cross Your Borders het project Breaking News coördineren.

[image=270411]

Breaking News is een tweedaags onderwijsproject over armoede en onrecht in de wereld voor leerlingen van MBO, HAVO en VWO. De medewerkers, studenten, stagiaires en vrijwilligers, van het Cross Your Borders begeleiden vandaag en morgen twee klassen van ROC de Leijgraaf. De leerlingen gaan aan de slag met vijf stille rampen; ‘verkeerd gestraft’, ‘van hut naar krot’, ‘wegwezen’, ‘kind aan de ketting’ en ‘geen plek voor gebrek’. Aan de hand van deze mondiale thema’s gaan ze research plegen en een campagne voorbereiden en uitvoeren. Jeroen Noordzij is één van de projectleiders, hij legt uit: “Het doel van het project is om stille rampen bij jongeren onder de aandacht te brengen. Per stille ramp kunnen ze kiezen uit vijfentwintig campagnes en die gaan ze uitvoeren. Dat kan in de vorm van een Babbelbox, zoals bij Man Bijt Hond, een mini-magazine maken of een gastles op een school verzorgen. Zo maken de leerlingen ook weer anderen bewust.”

Kijkdoos
Fenne (17), Maciël (17), Ilse (17) en Maaike (16) gingen aan de slag met de stille ramp 'van hut naar krot', met als onderwerp het WK voetbal in Brazilië. Ze willen een soort kijkdoos maken die aan de buitenkant een voetbalstadion toont, maar binnenin is het een sloppenwijk. De meiden zijn enthousiast over het project en hebben zich helemaal op hun opdracht gestort. “We wisten niet dat er sloppenwijken in Brazilië weggehaald werden om plaats te maken voor een stadion”, vertelt Maaike. Fenne vult aan: “die mensen zijn gewoon op straat gezet zonder geld!”
“Het is onbegrijpelijk!”, vinden ze. “En de wereld kijk toe”, merkt Ilse op. De indruk die het op ze gemaakt heeft, denken ze ook over te kunnen brengen op hun leeftijdsgenoten. Daarvoor gaan ze morgen op pad met hun kijkdoos. “We hopen dat anderen er ook bewust van worden en dat dan thuis weer doorvertellen”, zegt Maciël. "We kunnen er toch niets aan doen, maar we vinden het belangrijk dat mensen erover nadenken en als ze een wedstrijd kijken, weten dat daar een sloppenwijk gestaan heeft", besluit Ilse.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant