Afbeelding

Solex rijdt Geffense plas in

Column 54 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=165263]

Toen ik laatst bij het schoonmaken van mijn badkamer een flesje jodium kapot liet vallen, heb ik mezelf daarna expres in mijn hand gesneden. Ik kan gewoon niks weggooien. Vorig jaar vond ik hier op de Slabroekseweg een doos met wel 2000 visitekaartjes. Het liefst had ik toen mijn naam veranderd. En tijdens ons weekendje Parijs was ik in staat om iedere avond terug naar Brabant te rijden. Het bleek namelijk dat hoe verder je van de Eiffeltoren afzat, hoe goedkoper het eten werd.

Ik erger me ook aan de enorme verspilling van deze tijd. Zo zag ik op kliknieuws een foto van een vervallen boerderij aan de Loonsestraat in Neerloon. Restaureren heeft geen zin meer, beweerde de eigenaar Marcel van der Loop. De hele handel moet op de schop. Wat? En al die mooie spanten dan. Ik zag zelfs nog een paar originele stalramen! Eeuwig zonde om dat weg te gooien. Dat doe je toch niet? Dus wel! In Geffen reden ze een paar weken geleden een ouwerwetse solex in de plas. Voor de lol!? Nou, ik zie daar de grap niet van in. Pure spilzucht!
Ze gaan het Osse centrum kauwgom vrij maken. Prima, al hoop ik niet dat ze al dat aangekoekte snoepgoed weg gaan gooien. Nee, daar kun je geheid nog hele leuke dingen mee doen, als stopverf of kinderklei. En bij het Osse station hebben ze nou zelfs een nieuwe wegsleepregeling. Ja, je leest het goed, ze gaan daar auto’s wegslepen. En geen wrakken, nee, gewoon alles wat er iets te lang staat, dus ook nieuwe auto’s. Verkwisting, dat is het.

Maar het kan ook anders! Gelukkig zijn er nog mensen die de waarde van oude spullen wél inzien. In Ravenstein bijvoorbeeld. Die gevel van mengvoederfabriek de Heus ziet er óók niet meer uit, maar daar breken ze niet meteen de hele handel af. Ravensteiner Maurice Willemsen wil de muur gaan verfraaien. Uitstekend plan. En in Schaijk heeft afgelopen maand de heemkundekring Zeeland de ouwe loodzware kluis van de gemeente opgehaald. De sleutel zat er zowaar nog bij. Oké, de code van het cijferslot lag nog in de kluis, dus dat ding krijgen ze nooit open, maar ik kan de actie wel waarderen. Misschien zit er evenveel in als in de Olympische medaillekast van de Udense snowboardster Cheryl Maas, maar ik bedoel maar: Wie wat bewaart heeft wat.
Een behouden weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant