Afbeelding

Knoerissen zorgen voor drie dagen groot feest

Column 73 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Meteen maar enkele tips: 1. Krijg met carnaval nooit ruzie met een vrouw die dronken is … of nuchter. 2. Bij een carnavalsoptocht is het geen probleem, maar probeer bij een rouwstoet nooit voorop te rijden. 3. Luister nooit naar tips met het woord “carnaval” er in. Dus mijn tip over de meest opvallende carnavalswagen zal ik maar voor me houden. Wat zou ik ook, mannen willen nou eenmaal altijd de grootste hebben, behalve als het gaat om hun mobiele telefoon of de te betalen alimentatie. En toch moet het me even van het hart. Want je zult het dit weekend zien in het Reekse Kelegat, bij de Demense Schottelzakken, de Veghelse Kuussen of de Oivers in Erp: omvang is daar troef! Hoe groter de wagen, hoe meer aandacht we krijgen, lijken ze te denken. Net als het feest van de Udense knoerissen. Het moet groot, groter, grootst!

Maar dat is dus een misverstand. Ik zat vroeger bij Sjaak Berkelmans in de klas. Sjaak moest bukken om vliegtuigen over te laten vliegen. Als-ie opstond schoten zijn oren dicht. En liet hij iets op zijn tenen vallen dan schreeuwde hij pas een minuut later, zo’n afstand moest die pijnprikkel afleggen. Sjaak was een reus, maar – en nou komt-ie – volstrekt onopvallend. Tijdens het schoolreisje naar Drenthe kwamen we er pas thuis achter dat Sjaak nog bij een hunebed stond. We waren die dag in het Asser museum naar het veenlijk gaan kijken. Dat was overigens veel kleiner dan ik dacht maar toch erg indrukwekkend. Kijk, zo kan het ook! Er stond een bordje 1650 BC bij, waarschijnlijk het nummerbord van de auto die hem indertijd in het veen had aangereden. Maar daar gaat het nou niet over. Ik wil maar zeggen: groot betekent niet altijd meer aandacht.

In de zomer van 2015 bouwen ze in Megen een mega-bamboeversie van de beroemde Egyptische tempel van Luxor. Een reuze-idee maar moet dat echt zo groot? En dat nieuwe appartementencomplex Gloss aan de Osse Oostwal, had dat niet een ietsje pietsje kleiner gekund? Boekel heeft zelfs plannen voor een gigantische groentekas waar een heel ecodorp omheen moet verrijzen. Maar mensen, juist het kleine valt op! In Volkel begrijpen ze dat. Daar zetten ze binnenkort een leuk F16tje op een rotonde. Als actietje tegen het laagvliegen, denk ik. Wedden dat het opvalt!?
Geen opvliegend carnavalsweekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant