Afbeelding

Verkiezingen Bernheze: Progressief Bernheze

Politiek 27 keer gelezen
De gemeenteraadsverkiezingen vinden woensdag 19 maart plaats in Bernheze. In de aanloop naar de verkiezingen laat Kliknieuws alle lijsttrekkers van de deelnemende politieke partijen aan het woord.

BERNHEZE – Of het nu gaat om het creëren van werkgelegenheid of het regelen van de zorg: samenwerking op regionaal niveau is noodzakelijk, zegt Hans van der Pas. Hij is wethouder bij de gemeente Bernheze en is voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen gekozen tot lijsttrekker van Progressief Bernheze.

[image=270534]

"Het creëren van werkgelegenheid, zeker voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en het organiseren van de zorg zijn voor ons belangrijk punten. We moeten over onze gemeentegrenzen heen kijken om hier invulling aan te geven." Volgens hem zeker omdat gemeentes van de landelijke overheid meer taken, maar minder geld ontvangen. "Door kennis te delen kun je veel efficiënter werken. Samenwerking met Oss, Uden Veghel en Landerd wordt steeds belangrijker. We onderhouden goede contacten en moeten nu doorpakken." Maar ook burgerinitiatieven worden steeds belangrijker. "Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding naast of in plaats van het verlenen van subsidie. Dat zoiets kans van slagen heeft, is te zien aan het sportpark in Nistelrode. Daar zijn obligaties verkocht aan leden om zo de financiën rond te krijgen. Ook kan het zo zijn dat sponsoren krap bij kas zitten. Dan kan steun in natura, bijvoorbeeld in de vorm van een verbouwing, zeer bruikbaar zijn. Het zijn allemaal manieren om het voorzieningenniveau op peil te houden met een kleinere overheid. Samen kunnen we zo toch veel bereiken." Hard werken niet afstraffen en tevens opkomen voor mensen die niet of moeilijk zelfredzaam zijn. Dat is waar Progressief Bernheze voor staat. "Dat je de zwaarste lasten op de sterkste schouders legt, betekent niet dat de hard werkende mensen er bekaaid vanaf komen. Het gaat maar om een kleine groep mensen die zeer veel geld bezit. Van hen vragen we hogere belastingen zodat herverdeling mogelijk is. Het gaat erom dat we de kwetsbare groep zelfredzaam maken, niet dat zij afhankelijk blijven van overheidsgeld."

Balans
Wat Progressief Bernheze volgens Van der Pas anders doet dan andere partijen, is de balans zoeken. "We hebben oog voor verschillende belangen, komen niet alleen op voor ondernemers die zich ergens willen vestigen of uit willen breiden, maar luisteren ook naar de mensen die in de buurt van bedrijvigheid wonen. Onze aanpak betekent ook dat we geen wegen willen aanleggen ten koste van groen, het moet naast elkaar kunnen bestaan. We houden niet van grote vergezichten, maar zijn een pragmatische club die concreet boven abstract prefereert." Bedrijven worden in 2015 wettelijk verplicht om honderd procent duurzaam in te kopen bij de overheid. "Met de inrichting van bedrijventerrein Heesch-West willen we hierop anticiperen. Daarom stellen we eisen aan bedrijven die zich daar willen vestigen. De grondstoffen raken op, we moeten daar met z’n allen op verantwoorde wijze mee omgaan." De dorpen moeten van Progressief Bernheze blijven bruisen. Ondanks de stijgende internetverkopen moet dat volgens die partij kunnen. "Winkels moeten dicht bij elkaar in de buurt komen te zitten. Dat betekent niet dat er in het centrum geen woonruimte overblijft. Je moet het combineren. Ook de consument heeft een rol: hij is immers degene die invloed heeft op deze ontwikkeling."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant