Afbeelding

Item Nieuwsuur pakt positief uit voor Uden

Politiek 150 keer gelezen
UDEN - In de uitzending van Nieuwsuur van gisteren was Uden prominent in beeld. Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis bleek namelijk dat Uden afgelopen vier jaar de OZB weinig heeft verhoogd, in tegenstelling tot veel andere gemeenten. De ontwikkelingen in Uden werd vergeleken met Gemert-Bakel en dat viel voor Uden erg positief uit.

[image=270588]

Waar in Gemert-Bakel de OZB stijgt met 129 procent, zegt Nieuwsuur: ‘In 4 jaar tijd betaalt de Udenaar nog geen twee tientjes extra. De verhoging van de huizenbelasting zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen hier geen al te groot thema worden.’ Daarbij kwam natuurlijk de verkiezingsposter van René Peerenboom ‘stem op een goeie peer’ goed in beeld.
Wethouder René Peerenboom: “Wij beschouwen de OZB niet als sluitpost van de begroting. We zorgen dat we in tijden dat het goed gaat reserves, dus potjes, vormen en dat we in tijden dat het minder gaat, uit die potjes kunnen putten”.

Verbazing
De bouw van het winkelcentrum met V&D en H&M kwam vervolgens aan bod. Nieuwsuur vroeg zich met verbazing af, hoe kan dit in deze tijd? Peerenboom:“We hebben winkels gevonden die zich in Uden willen vestigen. Dat doen we samen met een ontwikkelaar, onze woningbouwcorporatie neemt de woningen af die in het plan zitten en samen maken we dit mogelijk, zonder dat de rekening bij de burger wordt neergelegd.”

Markant
Nieuwsuur stelt dat de OZB vooral wordt ingezet voor wijkgebouwen, bibliotheek en theater. Vervolgens werden opnames getoond van Markant Uden en werd directeur Maarten Prinssen geïnterviewd: “We hebben dit jaar veel op de rol staan, van musicals tot cabaret. Om een paar namen uit de muziek te noemen zijn wij trots op UB 40, Katie Melua, Abba revival en Beatles revival. We zijn drie jaar geleden geprivatiseerd in goede samenwerking met de gemeente. Het mooie is dat we voor 15 jaar onze subsidie meegekregen hebben. Dat hebben we goed gedaan. De burgers hebben in de toekomst ook geen last meer van wat er nu samen afgesproken is. Dat geeft ons de mogelijkheid om binnen het afgesproken bedrag dat te doen wat voor Uden en omgeving belangrijk is en om dit theater en evenementenzaal op een goede manier overeind te houden.”

Verhoging
Verder werden opnamen van nieuwbouwwijk Volkel-West in de uitzending van Nieuwsuur getoond. Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis: “Huiseigenaren hebben weinig vertrouwen in de wijze waarop gemeentebesturen met belastinggeld omgaan. De helft van de woningbezitters vreest dan ook dat gemeenten na de verkiezingen de OZB fors gaan verhogen.” Als het aan wethouder René Peerenboom ligt, hoeft Uden daar niet voor te vrezen, zo bleek uit zijn verhaal.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant